Διέσπασαν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και χορήγησαν φάρμακα

Καναδοί γιατροί κατάφεραν χρησιμοποιώντας υπερήχους να διασπάσουν τον προστατευτικό φραγμό του ανθρωπίνου εγκεφάλου και να χορηγήσουν φάρμακα σε μια ασθενή που έπασχε από καρκίνο.

egefalos aima 5Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός (blood-barrier) είναι ένας κυτταρικός φραγμός που περιορίζει την είσοδο διαφόρων ουσιών στον εγκέφαλο. Παρεμβάλλεται μεταξύ του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού) και συνίσταται από τα ενδοθηλιακά κύτταρα των τριχοειδών αγγείων. Δρα πολύ αποτελεσματικά στην προστασία του εγκεφάλου από πολλές  βακτηριακές λοιμώξεις.

Έτσι, οι λοιμώξεις του εγκεφάλου είναι σπάνιες.  Όταν όμως συμβαίνουν, είναι συνήθως πολύ σοβαρές και δύσκολες στην αντιμετώπιση. Τα αντισώματα είναι πολύ μεγάλα για να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μόνο ορισμένα αντιβιοτικά είναι σε θέση να το κάνουν.

Πάντως, ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός αφήνει τα θρεπτικά συστατικά να περάσουν με ευκολία.

Η τεχνική της διάσπασης

Η πειραματική τεχνική της διάσπασης του αιματοεγκεφαλικού φραγμού δοκιμάσθηκε από τον νευροχειρουργό Τοντ Μεϊνπράϊζ στο Κέντρο Επιστημών Υγείας Σάνιμπρουκ του Τορόντο σε μία 65χρονη καρκινοπαθή με όγκο στον εγκέφαλο.

Χρησιμοποιήθηκαν μικροσκοπικές φυσαλίδες γεμάτες αέριο, οι οποίες κυκλοφορούν στο αίμα και ανοίγουν παροδικές διόδους στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Αυτό επιτυγχάνεται με μια ακτίνα κυμάτων υπερήχων που εστιάζει στο κεφάλι του ασθενούς και κάνει τις φυσαλίδες να δονούνται γρήγορα, γεγονός που τις ωθεί να διεισδύσουν στον εγκέφαλο, μαζί με τα φάρμακα χημειοθεραπείας, τα οποία έχουν χορηγηθεί με ένεση στο αίμα.

Θα εφαρμοστεί η ίδια τεχνική σε 10 ακόμη ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο. Οι ειδικοί θεωρούν σημαντικό το επίτευγμα καθώς ανοίγει ο δρόμος για να χορηγούνται φάρμακα με μη επεμβατικό τρόπο στον εγκέφαλο.

Εκτός από την περίπτωση του καρκίνου, η τεχνική μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλες ασθένειες, όπως οι ασθένειες Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Θα χρειαστεί όμως να γίνουν κλινικές δοκιμές ώστε να διασφαλισθεί ότι η τεχνική είναι όντως ασφαλής. Πειράματα σε ζώα δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τις παρενέργειες.

Οι γιατροί δεν είναι ακόμα σίγουροι για την ποσότητα του φαρμάκου της χημειοθεραπείας που εισέρχεται στον εγκέφαλο με αυτή τη μέθοδο. Αυτό θα φανεί όταν εξετάσουν ένα τμήμα του όγκου της γυναίκας, τον οποίο αφαίρεσαν χειρουργικά.

Δείτε επίσης