Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2015: Ταινία Illusion – κριτική

Ο σκηνοθέτης Σάββας Καρύδας, ο οποίος έχει βραβευτεί στο παρελθόν για την ταινία μικρού μήκους «Αμέρικα», κάνει την εμφάνιση του στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με ένα όμορφο φιλμ νουάρ χαμηλού budget, το «Illusion».

H υπόθεση έχει ως εξής: O Σωτήρης, ένας οικονομικός συντάκτης, είναι βυθισμένος στην πλήξη της καθημερινότητας όταν ξαφνικά βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας Ρωσίδας, της Όλγας. Στην προσπάθειά του να τη συναντήσει ξανά, θα έρθει αντιμέτωπος με την δολοφονία ενός νονού της νύχτας δια χειρός της Όλγας. Το πάθος του για εκείνη τον οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπου καλείται να παλέψει με μια σειρά από ψευδαισθήσεις και να βρει που κρύβεται η αλήθεια.

illussion savvas karydas 5Στην ταινία «Illusion», παρακολουθούμε έναν ήρωα που ζει την καθημερινή φθορά της σημερινής κοινωνίας. Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, «Ο ήρωας αναζητάει την αγάπη, την επιτυχία, το χρήμα. Βρίσκεται σε ένα συνεχές κυνήγι ψευδαισθήσεων». Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την εξαιρετική χρήση των καθρεπτών, που εντάσσει στα πλάνα του, ο Σάββας Καρύδας. Μέσα από αυτή την τεχνική προβάλλεται το μυστήριο, που περιβάλλει κάθε χαρακτήρα και κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση.

Εμφανής είναι η επιρροή από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και γενικά των χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου είδους. Ιδιαίτερες γωνίες λήψης και συμβολισμοί -όπως ο συμβολισμός του ρίσκου που παίρνει ο ήρωας σε ένα παιχνίδι τύχης, που σχετίζεται με το ρίσκο ζωής που λαμβάνει, όταν μπλέκει με την Όλγα- θα κινήσουν το ενδιαφέρον σας.

Το υποκριτικό κομμάτι της ταινίας προσφέρει πολύ καλές ερμηνείες από τους Σήφη Πολυζωίδη, Γιάννη Στάνκογλου, και Δημήτρη Ήμελλο. Η Ζένια Καπλάν που υποδύεται την Όλγα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «η ιδανική ξανθιά femme fatale των film noir» και δε φαίνεται να διαφωνούν πολλοί με αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Το «Illusion» είναι μια ταινία που αξίζει να δει κανείς, γιατί ξεφεύγει από τις ελληνικές ταινίες που έχουμε συνηθίσει.

Δείτε επίσης