Η πιο εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου μέχρι σήμερα

Metamosxefsi -5Αμερικανοί χειρουργοί έκαναν την πιο εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου μέχρι σήμερα η οποία συμπεριέλαβε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής, τα αυτιά και τα βλέφαρα.

Ο πλαστικός χειρουργός Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, και οι συνεργάτες του χρειάσθηκαν 26 ώρες για να δώσουν σε έναν πυροσβέστη ηλικίας 41 ετών νέο πρόσωπο. Δότης ήταν ένας 26χρονος, που είχε πεθάνει ύστερα από ατύχημα με ποδήλατο.

Η μεταμόσχευση προσώπου Πάτρικ Χάρντισον έγινε τον Αύγουστο του 2015. Ο Χάρντισον, πατέρα δύο παιδιών, είχε χάσει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, τα αυτιά και το τριχωτό της κεφαλής το 2001 σε μία πυρκαγιά η οποία του προκάλεσε εγκαύματα τρίτου βαθμού σε ολόκληρο το κεφάλι.

Στη μεταμόσχευση συμμετείχαν δύο χειρουργικές ομάδες, η μία εκ των οποίων έλαβε τους ιστούς από το δότη και η άλλη τους τοποθέτησε στον παθόντα. Τρεις μήνες αργότερα, ο Χάρντισον παρουσίασε το νέο του πρόσωπο. Με την μεταμόσχευση ανέκτησε φρύδια, βλέφαρα, μύτη, στόμα, αυτιά και μαλλιά. Θα χρειασθεί μερικές ακόμα επεμβάσεις για να αφαιρεθεί το δέρμα που περισσεύει γύρω από τα βλέφαρα και τα χείλη του.

Ο Χάρντισον θα πρέπει εφ’ όρου ζωής να παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψει ο οργανισμός του τους μεταμοσχευμένους ιστούς.

Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου έγινε το 2005, σε μια Γαλλίδα, της οποίας το πρόσωπο είχε αλλοιωθεί από επίθεση σκύλου. Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου έγινε το 2010 σε έναν Ισπανό, στον οποίο είχαν αντικατασταθεί η μύτη και τα χείλη. Έκτοτε, περισσότερες από 20 μερικές ή ολικές μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν γίνει. Στην περίπτωση του Αμερικανού πυροσβέστη σημειώθηκε ρεκόρ όσον αφορά την έκταση του ιστού που μεταμοσχεύθηκε.

Δείτε επίσης