Μη δίνετε αντιβιοτικά στα κατοικίδια ζώα κατά το δοκούν

O βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός Public Health England ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων που δίνουν στα ζώα τους αντιβιοτικά από μόνοι τους χωρίς να ακολουθούν τις οδηγίες των κτηνιάτρων τα καταδικάζουν να αναπτύξουν ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν στους ίδιους αλλά και σε άλλους ανθρώπους.

katoikidia antiviotika 5Από τη στιγμή που μολύνονται οι άνθρωποι, μπορεί στη συνέχεια να μολύνουν άλλα ζώα και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μετάδοσης ανθεκτικών μικροβίων.

Το πρόβλημα των ανθεκτικών μικροβίων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλάει πλέον για «βαθιά, παγκόσμια κρίση».

Επικίνδυνα μικρόβια που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή, όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), το καμπυλοβακτήριο, η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο (e. coli), αποκτούν ολοένα και περισσότερη αντοχή στα αντιβιοτικά και χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από λοιμώξεις που πριν από μερικά χρόνια μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

Ανθεκτικά μικρόβια και κατοικίδια

Οι επιστήμονες λένε ότι στην ανθεκτικότητα των μικροβίων συμβάλλει η αλόγιστη χορήγηση των αντιβιοτικών στα κατοικίδια ζώα, η ζωή των οποίων επίσης κινδυνεύει από τα ανθεκτικά μικρόβια.

Στη Βρετανία χορηγούνται 531 τόνοι αντιβιοτικών το χρόνο για τους ανθρώπους και 418 τόνοι για τα κατοικίδια τους.

«Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα ανθεκτικά μικρόβια μπορούν να περνάνε από τους ανθρώπους στα ζώα και το αντίστροφο», δήλωσε η Ντάιαν Ασίρου Όρντοπ μέλους του Προγράμματος Αντιμικροβιακής Αντοχής του Public Health England. «Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν όσοι έχουν γάτες και σκύλους πως δεν προσβάλλονται μόνο άνθρωποι από τα ανθεκτικά μικρόβια, αλλά και ζώα. Πρέπει να χορηγούν αντιβιοτικά στα ζωάκια τους μόνο όταν το λέει ο κτηνίατρος και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του. Πρέπει επίσης να πλένουν καλά τα χέρια τους πριν και αφού πιάσουν τα ζώα, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης».

Από την άλλη πλευρά, ίσως και οι κτηνίατροι χορηγούν περισσότερα αντιβιοτικά από αυτά που πρέπει. Η Βρετανική Κτηνιατρική Εταιρεία Μικρών Ζώων ξεκινά έρευνα για να καταγραφεί το πρόβλημα των ανθεκτικών μικροβίων στα κατοικίδια, διότι υπολογίζει πως το 25% των ιδιοκτητών κατοικιδίων ζώων φεύγουν από τον κτηνίατρο με μία συνταγή για αντιβιοτικό ύστερα από κάθε επίσκεψη.

Τα ζώα της κτηνοτροφίας

Επισημαίνεται ότι και στα ζώα της κτηνοτροφίας έχουν καταγραφεί κρούσματα ανθεκτικών μικροβίων.

Το 2015 το κτηνιατρικό τμήμα του οργανισμού Public Health England ανακοίνωσε ότι στα γουρούνια το 76% εξ’ αυτών είναι πλέον ανθεκτικά στην εξόντωση της σαλμονέλας από το το αντιβιοτικό αμπικιλλίνη ενώ στις γαλοπούλες το 77% από αυτές είναι ανθεκτικές στην εξόντωση της σαλμονέλας από το αντιβιοτικό στρεπτομυκίνη.

Τέλος, τα δύο τρίτα όλων των κτηνοτροφικών ζώων (μοσχάρια, πρόβατα, γουρούνια, γαλοπούλες και κοτόπουλα) εντοπίζεται κολοβακτηρίδιο που είναι ανθεκτικό στο αντιβιοτικό αμπικιλλίνη.

Σημειώνεται ότι εδώ και πολλά χρόνια δίνονται συστηματικά αντιβιοτικά στα κτηνοτροφικά ζώα όχι μόνο για την προστασία τους από τις διάφορες ασθένειες αλλά και επειδή τα αντιβιοτικά παχαίνουν τα ζώα κι έτσι οι παραγωγοί αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιβιοτικά είναι παράγοντας παχυσαρκίας και στους ανθρώπους.

Δείτε επίσης