Mayo Clinic: Η διατροφή που ρίχνει τη χοληστερίνη

Ποια διατροφή είναι η καλύτερη για τη μείωση της χοληστερίνης;

Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, τονίζει στην εφημερίδα New York Times ο Στίβεν Κοπέκι, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή της φημισμένης Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

diatrofh xolhsterinh5Οπως εξηγεί ο Κοπέκι, «κάθε τρόφιμο που καταναλώνει ένας άνθρωπος μπορεί είτε να καταπολεμήσει είτε να συμβάλει στις ασθένειες», προσθέτοντας ότι προσπαθεί να πείσει τους ασθενείς του να ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, διότι αυτή μπορεί να ωφελήσει την καρδιά περισσότερο από κάθε άλλη.

Ο καρδιολόγος παραθέτει μια σειρά από τρόφιμα που χαρίζουν καλή υγεία, όπως δαμάσκηνα, βατόμουρα, κόκκινα σταφύλια, πορτοκάλια, φράουλες, λάχανο, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, παντζάρια, κόκκινες πιπεριές, καλαμπόκι και μελιτζάνα.

Στόχος είναι να καταναλώνει κανείς περισσότερες μερίδες λαχανικά και και φρέσκα φρούτα την ημέρα. Ορισμένες φυτικές ίνες που περιέχονται σ’ αυτά (αλλά όχι όλες) ρίχνουν τη χοληστερίνη. Η βρώμη και το μήλο είναι δύο από αυτές τις τροφές. Το αβοκάντο επίσης, όπως και ο χυμός φράουλας. Αν δεν μπορεί κάποιος να βρει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι να προτιμήσει αυτά που καταψύχθηκαν όταν ήταν φρέσκα.

Απαραίτητα είναι επίσης τα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 όπως π.χ. σαρδέλες, σολομός, πέστροφα και σκουμπρί.

Από τα κρέατα, η πρώτη επιλογή πρέπει να είναι το λευκό κρέας του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας χωρίς την πέτσα. Το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται σπανιότερα.

Απαραίτητες είναι και οι φυτικές πρωτεΐνες από όσπρια, όπως φάβα, φακές, φασόλια, γίγαντες κ.λπ., ενώ λίγοι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και το σουσάμι είναι καλές επιλογές για σνακ (χωρίς αλάτι όμως).

Το ψωμί και τα άλλα δημητριακά επίσης συνιστώνται καθημερινά, αρκεί να είναι ολικής αλέσεως και σε λογικές ποσότητες.

Όσο για το λάδι, ο Κοπέκι προτείνει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και επισημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια (περιέχουν τρανς λιπρά) αλλά και τα κορεσμένα λιπαρά.

Σχετικά με τα αυγά τα οποία περιέχουν χοληστερίνη, 3-4 την εβδομάδα είναι αρκετά, λέει ο Κοπέκι. Πάντως ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η χοληστερίνη των αυγών δεν αυξάνει σημαντικά τη χοληστερίνη του αίματος. Αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος είναι κυρίως τα τρανς λιπαρά και τα κορεσμένα λιπαρά (τα τρανς λιπαρά είναι πολύ χειρότερα διότι αυξάνουν την κακή χοληστερίνη και ρίχνουν την καλή).

Όσοι και όσες δεν ζουν χωρίς σοκολάτα πρέπει να προτιμούν αυτή που έχει τουλάχιστον 50% κακάο.

Τα γαλακτοκομικά είναι καλό να τρώγονται άπαχα ενώ τα τυριά με πολλά λιπαρά πρέπει να καταναλώνονται μόνο μία φορά την εβδομάδα και σε μικρή ποσότητα.

Τέλος, τα γλυκά και τα τηγανητά πρέπει να αποφεύγονται εντελώς ή έστω να περιορίζονται δραστικά.

Δείτε επίσης