Καρύδια και ξηροί καρποί ρίχνουν την κακή χοληστερίνη (LDL)

Λίγα καρύδια την ημέρα αλλά και άλλοι ξηροί καρποί μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη LDL στο αίμα, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται αυτή η επίδραση των καρυδιών. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, πέρα από το γεγονός της μείωσης της χοληστερίνης.

karydia55«Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί όπως π.χ. τα καρύδια, μπορούν να δρουν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Φαλκ, από τον οργανισμό Life Sciences Research Office που ανήκει στο American Society for Nutritional Sciences.

Σημειώνεται ότι οι ξηροί καρποί κάποτε δεν βρίσκονταν ανάμεσα στις διατροφικές συστάσεις των ειδικών γιατί περιέχουν πολλά λιπαρά. Τα καρύδια όμως περιέχουν “καλά” λιπαρά.

Τα καρύδια είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που είναι πλούσιος σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) το οποίο αποτελεί την φυτική μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και απαντάται κυρίως στο λινέλαιο.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών μειώνουν τη θνησιμότητα από τις καρδιακές παθήσεις αλλά θεωρείται πως και αυτά των φυτών παίζουν ευεργετικό ρόλο.

Η ποσότητα του άλφα-λινολενικού οξέος που βρίσκεται στα καρύδια είναι 2,5 γραμμάρια ανά 28,5 γραμμάρια βάρους του καρπού (αντιστοιχούν σε μία χούφτα).

Οφέλη και στην αρτηριακή πίεση

Ο Φαλκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 61 μελέτες που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια, στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 2.600 άτομα. Οι μελέτες αυτές είχαν εξετάσει την επίδραση των καρυδιών και άλλων ξηρών καρπών στη χοληστερίνη – 21 από αυτές είχαν εξετάσει τα καρύδια .

Διαπιστώθηκε πως όσοι έτρωγαν 57 γραμμάρια ξηρούς καρπούς την ημέρα είχαν 9-16% χαμηλότερη LDL χοληστερίνη σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου. Είχαν επίσης μειωμένη την πρωτεΐνη ApoB, η οποία αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη της LDL. Τα οφέλη  ήταν ακόμα πιο σημαντικά στους διαβητικούς τύπου 2 οι οποίοι ως γνωστόν έχουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή ανακοπή καρδιάς αλλά και άλλων παθήσεων.

Η μελέτη έδειξε ότι τα καρύδια μειώνουν κάπως τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Η μείωση αυτή είναι περίπου 2-3 mm Hg.

Άλλες βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά καρύδια ήταν η αύξηση της “καλής” (HDL) χοληστερίνης, η μείωση της φλεγμονής και η βελτίωση της λειτουργίας των αρτηριών.

Πηγή: Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials.

Δείτε επίσης