Κίνδυνος “φαρμακευτικής αποκάλυψης” λόγω ανθεκτικών βακτηρίων

Μπροστά σε πανδημία αθεράπευτων λοιμώξεων και επιστροφή στον Μεσαίωνα βρίσκεται η ανθρωπότητα, προειδοποίησε ομάδα επιστημόνων το περιοδικό Lancet Infectious Diseases. Αιτία είναι ότι τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά σε ολοένα και περισσότερα αντιβιοτικά.

antiviotika mikroviaΚινέζοι και Βρετανοί την Βρετανία ανακάλυψαν μικρόβια που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά που ονομάζονται πολυμυξίνες, τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Τα μικρόβια αυτά εντοπίστηκαν στην Κίνα και έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται στις γειτονικές χώρες. Οι πολυμυξίνες είναι αντιβιοτικά που χορηγούνται μόνο στα νοσοκομεία, σε ασθενείς με λοιμώξεις που δεν ανταποκρίνονται σε κανένα άλλο είδος αντιβιοτικών.

Σε περίπτωση που τα μικρόβια γίνουν πλήρως ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, θα σημάνει “επιστροφή στον Μεσαίωνα”. Ο κόσμος θα πεθαίνει από απλές λοιμώξεις και μετεγχειρητικές επιπλοκές (ο ενδονοσοκομειακός  κίνδυνος λοίμωξης ήδη αποτελεί δημόσιο πρόβλημα), ενώ οι θεραπείες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως π.χ. η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, θα είναι επικίνδυνες για τη ζωή λόγω της πιθανότητας μιας μόλυνσης που δεν μπορεί να ιαθεί.

Ανθεκτικά βακτήριο λόγω κατάχρησης

Οι επιστήμονες εντόπισαν ανθεκτικά μικρόβια που φέρουν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που ονομάσθηκε MCR-1 και εμποδίζει τη δραστική ουσία κολιστίνη  (ανήκει στις πολυμυξίνες) να τα σκοτώσει.

Τα μικρόβια εντοπίστηκαν αρχικά σε φάρμα γουρουνιών στην Σαγκάη, όπου οι έλεγχοι ρουτίνας εντόπισαν ένα στέλεχος κολοβακτηριδίου (e. coli) ανθεκτικό στην κολιστίνη.  Θορυβημένοι οι ειδικοί προχώρησαν σε ελέγχους σε τέσσερις κινεζικές επαρχίες, καθώς και σε ωμό χοιρινό κρέας και κοτόπουλα που διατίθενται σε 30 υπαίθριες αγορές και 27 σούπερ μάρκετ της επαρχίας Γκουάνγκζου. Εξέτασαν επίσης δείγματα από ασθενείς δύο νοσοκομείων των επαρχιών Γκουάνγκζου και Ζέιγιανγκ.

Τελικά επιβεβαιώθηκε ο φόβος τους. Το 20% των κτηνοτροφικών ζώων στις μονάδες εκτροφής, το 15% των δειγμάτων ωμού κρέατος και 16 ασθενείς στα δύο νοσοκομεία έφεραν το στέλεχος του κολοβακτηριδίου.

Ακόμα χειρότερα, εντοπίστηκαν όχι μόνο e. coli ανθεκτικά στην κολιστίνη αλλά και ανθεκτική κλεμπσιέλλα της πνευμονίας και ανθεκτική ψευδομονάδα η αεριογόνος. Αυτά τα δύο βακτήρια προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η κλεμπσιέλλα είναι αιτία ουρολοιμώξεων και πνευμονίας και η ψευδομονάδα προκαλεί ουρολοιμώξεις, μηνιγγίτιδα, λοιμώξεις από καθετήρες, σηψαιμία, πνευμονία και λοιμώξεις τραυμάτων.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και άλλες χώρες της Ασίας όπως το Λάος και η Μαλαισία. Θεωρούν ότι αιτία του προβλήματος είναι η κατάχρηση της κολιστίνης στην κτηνοτροφία. Σημειώνεται ότι η κολιστίνη είναι το πέμπτο ευρύτερα χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία.

Θεωρείται βέβαιο από τους ειδικούς ότι τα ανθεκτικά μικρόβια θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο, δεν τίθεται αμφισβήτηση επ’ αυτού. Και τότε θα αρχίσει η “φαρμακευτική αποκάλυση” για την οποία χρόνια στέλνονται προειδοποιήσεις αλλά οι χώρες δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό, λένε οι επιστήμονες. Όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά, είτε σε ανθρώπους είτε σε ζώα (και στα κατοικίδια) τόσο πιο εύκολο είναι για τα μικρόβια να μεταλλαχθούν να αποκτήσουν αντοχή.

Δείτε επίσης