Rohypnol (Ροχιπνόλ), το χάπι του βιασμού

To Rohypnol (φθορονιτραζεπάμη) έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κατάχρησης του ως «χαπιού του βιασμού» (date rape). Aνήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών (όπως το Stedon και το Xanax) και στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τα ονόματα Hypnocedon και Vulbegal (λεξιλόγιο πιάτσας: ύπνος, βούλμπε, κουμπιά, βενζίνες κ.ά.).

Το Rohypnol (Ροχιπνόλ) φάρμακο διατίθεται σε μορφή χαπιού χρώματος λευκού ή ανοικτού πράσινου και συνήθως πωλείται σε συσκευασία αλουμινίου. Οι χρήστες συνθλίβουν τα χάπια και σνιφάρουν τη σκόνη, την πασπαλίζουν πάνω σε μαριχουάνα και την καπνίζουν ή τη διαλύουν σε ποτό ή την παίρνουν ενέσιμα.

Μπήκε στην αγορά 160 χωρών, όμως η χρήση του δεν εγκρίθηκε ποτέ στις ΗΠΑ. Είναι 10 φορές πιο δυνατό από το Βάλιουμ, και μπορεί να προκαλέσει παράλυση, απώλεια αισθήσεων και βραχυπρόθεσμη αμνησία, που σημαίνει πως όποιος το καταναλώσει μπορεί να μη θυμάται τι έγινε τις επόμενες ώρες.

Η επίδραση ξεκινά μόλις μετά από δέκα λεπτά, και μπορεί να διαρκέσει δώδεκα ώρες. Μεγαλύτερη δόση μαζί με αλκοόλ μπορεί να ρίξει κάποιον σε κώμα για μέρες – αυτό ακριώς συνέβη στον τραγουδιστή Κερτ Κομπέιν, όταν ανακάτεψε Rohypnol και σαμπάνια, μόλις ένα μήνα πριν αυτοκτονήσει. Μια μοιραία δόση περιλαμβάνει 7-14 χάπια.

Η γρήγορη εκδήλωση της επίδρασης, η μικρή και μη ανιχνεύσιμη δόση που απαιτείται, η επίδραση του ναρκωτικού για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και η επακόλουθη αμνησία διέδωσαν το ναρκωτικό αυτό στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Συχνά χορηγείται σε γυναίκες εν αγνοία τους, ρίχνοντας το κρυφά στο ποτό τους. Εκείνες ξυπνάνε ώρες αργότερα, συνειδητοποιώντας ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, χωρίς όμως να μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τι συνέβη.

Εφόσον το ποτό είναι αλκοόλ, η επίδραση είναι ακόμα πιο έντονη. Στη Νότια Αμερική το Rohypnol χρησιμοποιούνταν σε ληστείες ανθρώπων.

Δείτε επίσης