Μεθακουαλόνη και κίνδυνοι για την υγεία

Η μεθακουαλόνη ήταν ένα καταπραϋντικό / υπνωτικό που αναπτύχθηκε αρχικά ως μια πιο ασφαλής εναλλακτική λύση για τα βαρβιτουρικά, και που δεν προκαλούσε εθισμό. Μπήκε επίσης στην αγορά ως προϊόν που συνδυαζόταν με το αντιισταμινικό Mandrax.

Η ουσία παρασκευάστηκε στην Ινδία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 από ερευνητές που αναζητούσαν θεραπεία για την ελονοσία. Οι φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ πρόσεξαν την ομοιότητα ανάμεσα σε αυτή την ουσία και μία άλλη, που ονομαζόταν γλουτεθιμίδη. Αυτό θα ήταν υποτίθεται το νέο, θαυμάσιο κατασταλτικό, που δεν θα προκαλούσε εθισμό, μέχρι που βρέθηκε ότι προκαλεί μεγαλύτερο εθισμό και από τα βαρβιτουρικά. Έτσι η μεθακουαλόνη εμφανίστηκε στην αγορά των ΗΠΑ το 1965 με διάφορα εμπορικά ονόματα, όπως Sopor, Optimil και Quaaludes.

methakoualonhΤα ναρκωτικά αυτά έγιναν πολύ δημοφιλή στα πανεπιστήμια και τη μουσική βιομηχανία, όπου η χρήση της μεθακουαλόνης και του αλκοόλ έγινε τακτική ενασχόληση. Στη δεκαετία του ’70, υπήρχαν νυχτερινά κέντρα στη Νέα Υόρκη που διοργάνωναν αποκλειστικά πάρτι με Quaalude, όπου το μόνο διαθέ-ιμο ποτό ήταν χυμός φρούτων. Ωστόσο, το πάρτι τέλειωσε, καθώς έρχονταν όλο και περισσότερες αναφορές για υπερβολική χρήση και θανάτους – αρχικά από χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία, και μετά από τις ΗΠΑ.

Το 1977, οι θάνατοι δύο διασημοτήτων έφεραν την κοινή γνώμη αντιμέτωπη με την κατάσταση: ο ηθοποιός Freddie Prinz, εθισμένος στο Quaalude, πήρε δώδεκα ταμπλέτες και μετά αυτοπυροβολήθηκε, ενώ ο Έλβις Πρίσλεϊ, χρήστης μεγάλης γκάμας ναρκωτικών συμπεριλαμβανομένων και των Quaaludes, πέθανε. Ως το 1983, το ναρκωτικό είχε αποσυρθεί από την αγορά οριστικά. Γίνονται ακόμα απόπειρες να παραχθούν τα ναρκωτικά αυτά παράνομα, όμως η διαδικασία είναι δύσκολη και οι παράνομοι παρασκευα¬τές (με έδρα το Μεξικό) συνήθως καταλήγουν να παρασκευάζουν μεκλοκουαλόνη, που έχει παρόμοια δράση.

Η Ινδία, όπου παρασκευάστηκε το ναρκωτικό για πρώτη φορά, παραμένει η μεγαλύτερη πηγή παράνομης μεθακουαλόνης στον κόσμο, ενώ κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων του ναρκωτικού δεν είναι σπάνιες. Τον Σεπτέμβριο του 2000, κατασχέθηκαν πάνω από δύο τόνοι σκόνης Mandrax κοντά στο Χιντεραμπάντ, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Άντρα Πραντές, στην κεντρική Ινδία. Και πάλι, τον Φεβρουάριο του 2001, κατασχέθηκαν 1,4 μετρικοί τόνοι από ταμπλέτες Mandrax από τις αρχές της Βομβάης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των παράνομων προϊόντων βρίσκει το δρόμο του προς τη Νότια Αφρική, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη μεθακουαλόνη, καθώς και πολλές άλλες γειτονικές της χώρες.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το ναρκωτικό λαμβάνεται από το στόμα με τη μορφή χαπιού. Η επιθυμητή επίδραση επιτυγχάνεται με χαμηλές δόσεις – μια ονειρική κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης. Οι χρήστες αναφέρουν ότι νιώθουν εύθυμοι, με αυτοπεποίθηση, κοινωνικότητα και αυξημένη σεξουαλική επιθυμία, καθώς το ναρκωτικό μειώνει τις αναστολές.

Όσο η δόση αυξάνεται (ή αν το ναρκωτικό καταναλωθεί με αλκοόλ) τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι. Υπάρχει έλλειψη συντονισμού των κινήσεων, γεγονός που κάνει την οδήγηση επικίνδυνη. Μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν παραισθήσεις και γενικευμένο αποπροσανατολισμό. Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά υπερβολικής δόσης, αρκε¬τά από τα οποία ήταν μοιραία.

Αποδείχτηκε ότι η μεθακουαλόνη προκαλούσε την ίδια εξάρτηση με τα βαρβιτουρικά, και τα συμπτώματα στέρησης μπορούσαν να είναι το ίδιο μοιραία.

Δείτε επίσης