Τα λάιτ αναψυκτικά δεν καθυστερούν την απορρόφηση του αλκοόλ όπως τα ζαχαρούχα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κεντάκι γράφουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Drug and Alcohol Dependence, ότι τα αλκοολούχα ποτά που αναμιγνύονται με λάιτ αναψυκτικά επιφέρουν πιο γρήγορα μέθη συγκριτικά με την ανάμειξή τους με ζαχαρούχα αναψυκτικά.alcoholic-beverages5Η διαφορά δεν είναι καθόλου μικρή καθώς μπορεί να φτάνει  στο όριο του αλκοτέστ. Ιδιαίτερα πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες, οι οποίες συχνά παραγγέλνουν λάιτ αναψυκτικά για να αραιώνουν τα αλκοολούχα ποτά ώστε να μην τα επιβαρύνουν με τις θερμίδες της ζάχαρης που έχουν τα κανονικά αναψυκτικά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 άνδρες και γυναίκες που υποβλήθηκαν σε αλκοτέστ λίγη ώρα αφότου ήπιαν μία βότκα αναμεμιγμένη είτε με μια ζαχαρούχα λεμονάδα είτε με μια λεμονάδα λάιτ.  Η ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωσαν ήταν και στις δύο περιπτώσεις ίδια. Αλλά οι τιμές του αλκοόλ στο αίμα ήταν 18-25% υψηλότερες όταν το ποτό συνδυάστηκε με τη λάιτ λεμονάδα.

Η διαφορά αυτή στο αίμα δεν έγινε αντιληπτή από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι με όποιο συνδυασμό ποτών κι αν κατανάλωναν ένιωθαν εξίσου ικανοί να οδηγήσουν το αυτοκίνητό τους.

H πρώτη φορά που μια μελέτη έδειξε ότι με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες η απορρόφηση του αλκοόλ είναι μεγαλύτερη ήταν το 2006. Μια εξήγηση είναι ότι τα ζαχαρούχα ποτά συμπεριφέρονται όπως τα τρόφιμα τα οποία καθυστερούν την κένωση του στομαχιού. Στην πραγματικότητα τα τεχνητά γλυκαντικά που αναμειγνύονται με το αλκοόλ δεν αυξάνουν την τοξικότητα από το οινόπνευμα. Απλώς η έλλειψη ζάχαρης επιτρέπει την απορρόφηση του αλκοόλ να συμβεί χωρίς εμπόδια και άρα πιο γρήγορα.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως τις νεαρές γυναίκες, οι οποίες είναι πιθανότερο να παραγγείλουν αλκοολούχα ποτά μαζί με λάιτ αναψυκτικά, αποφεύγοντας το φαγητό πριν από τις εξόδους τους ώστε να μη λάβουν πολλές θερμίδες.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι επιβαρύνεται η ηπατική λειτουργία από τη μεγαλύτερη απορρόφηση του αλκοόλ.

Δείτε επίσης