Οι παλμοί της καρδιάς δείχνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου

To πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά μας όταν είμαστε σε ηρεμία (ανάπαυση) δείχνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία, βρήκε μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal.

palmoi kardiaw 5Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία αυξάνεται κατά 9% για κάθε επιπλέον 10 παλμούς το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας, λένε Κινέζοι ερευνητές. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ο σημαντικός ρόλος του καρδιακού ρυθμού στην υγεία.

Ο καρδιακός παλμός ενός ατόμου βρίσκεται μετρώντας πόσες φορές η καρδιά κτυπά μέσα σε ένα λεπτό. Είναι γνωστός ως καρδιακός ρυθμός ή σφυγμός. Η συχνότητα με την οποία χτυπά η καρδιά ποικίλλει από άτομο σε άτομα και ανάλογα με τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, είναι πιο αργή στη διάρκεια του ύπνου.

Μπορείτε να μετρήσετε το σφυγμό σας ακουμπώντας με τα δάχτυλα πάνω σε μία αρτηρία που περνά κοντά στο δέρμα, όπως στον καρπό ή στο λαιμό σας. Όταν ασκείστε μπορείτε να βάλετε το χέρι σας κατευθείαν στην καρδιά διότι χτυπάει πιο δυνατά και μπορείτε να αισθανθείτε στους χτύπους της.

Για να βρείτε το σφυγμό σας σε κατάσταση ηρεμίας βάλτε τα δάχτυλά σας στο λαιμό ακριβώς δίπλα από την τραχεία και πιέστε ελαφρά. Θα αισθανθείτε τους παλμούς. Οφείλονται στην διόγκωση της αρτηρίας λόγω περισσότερου αίματος κάθε φορά που χτυπάει η καρδιά.

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν καρδιακή συχνότητα 60-100 παλμών ανά λεπτό κατά την ηρεμία. Οι επαγγελματίες αθλητές μπορούν να έχουν καρδιακή συχνότητα 40-60 χτύπων ή χαμηλότερη διότι έχουν πιο δυνατή καρδιά η οποία χτυπάει λιγότερες φορές για να στείλει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Καρδιακή συχνότητα ηρεμίας και υγεία

Η μετα-ανάλυση βρήκε ότι τα άτομα με καρδιακή συχνότητα μεγαλύτερη από 80 χτύπους το λεπτό κατά την ανάπαυση έχουν 45% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν καρδιακή συχνότητα 60-80 παλμούς.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ Dongfeng Zhang, του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Qingdao, της Κίνας, προέτρεψε τα άτομα με υψηλή συχνότητα καρδιακών παλμών να λάβουν μέτρα για τη μείωσή τους. Ο Zhang ανέφερε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αυξημένα καρδιακή συχνότητα είναι δείκτης κακής κατάστασης της υγείας. Τα αποτελέσματα τονίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην καρδιακή συχνότητα για την υγεία τους».

Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι τα άτομα με λιγότερους σφυγμούς σε κατάσταση ηρεμίας τείνουν να είναι σε καλύτερη φόρμα και πιο υγιείς, αλλά αυτή η μελέτη ποσοτικοποίησε το όφελος λαμβάνοντας υπόψη έναν μεγάλο αριθμό ατόμων. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα τους, ο Zhang και η ομάδα του αξιολόγησε 46 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1,2 εκατομμύρια ασθενείς και καταγράφηκαν 78.349 θάνατοι από κάθε αιτία.

Οι ερευνητές βρήκαν μια γραμμική αύξηση των πρόωρων θανάτων ανάλογα με τον καρδιακό ρυθμό: αύξηση κατά 9% των θανάτων για κάθε 10 επιπλέον χτύπων της καρδιάς το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας και αύξηση 8% των θανάτων από καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο). Ένα άτομο με 90 σφυγμούς έχει διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ένα άτομο με 60 σφυγμούς.

Η συσχέτιση μεταξύ των σφυγμών και των πρόωρων θανάτων ήταν παρούσα για ολόκληρο τον πληθυσμό και όχι μόνο για τα άτομα με παράγοντες κινδύνου για καρδιακά προβλήματα.

Ένας τρόπος μείωσης της καρδιακής συχνότητας είναι η συστηματική άσκηση. Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται κάπως με μια διατροφή που περιέχει τα ωμέγα-3 λιπαρά (EPA και DHA ) που βρίσκονται στα ψάρια.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι αυτό συνάδει με το όριο των 90 ή 100 χτύπων το λεπτό που  η ιατρικά θεωρείται ως «ταχυκαρδία» ή ένας παθολογικά γρήγορος καρδιακός ρυθμός.

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε  ότι ένας πιο γρήγορος καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας σημαίνει αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι ένας χαμηλός καρδιακός ρυθμός δεν είναι πάντα επιθυμητός γιατί μερικές φορές δεν οφείλεται σε δυνατή καρδιά. Αν έχετε  σφυγμούς κάτω από 50 το λεπτό σε ηρεμία χωρίς να κάνετε συστηματική γυμναστική πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας γιατί μπορεί να υποδηλώνει υποθυρεοειδισμό ή κάτι άλλο.

Δείτε επίσης