Aχίλλεια: Xρήσεις και παρενέργειες

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Αρκετά βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρική χρήση και μάλιστα υπό το πρίσμα της Εναλλακτικής Ιατρικής.

Ως Εναλλακτική Ιατρική, ορίζεται το σύνολο των ιατρικών θεραπευτικών συστημάτων που χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους ή ουσίες φυτικής προέλευσης κατά την θεραπεία. Οι παραδοσιακές θεραπείες είναι πολλές (π.χ. κινεζική θεραπευτική, Ayurveda, ομοιοπαθητική, διατροφικές θεραπείες). Τα θεραπευτικά αυτά συστήματα κακώς ταυτίζονται πολλές φορές με την Εναλλακτική Ιατρική η οποία χρησιμοποιεί τις αυστηρές επιστημονικές μεθόδους και τα συστήματα που χρησιμοποιεί και η Συμβατική Ιατρική, πριν προβεί στην άσκηση οποιασδήποτε θεραπευτικής μεθόδου. Αυτό διαφοροποιεί τους γιατρούς που χρησιμοποιούν την Εναλλακτική Ιατρική από άλλους «φυσικούς πρακτικούς θεραπευτές».

ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ

H αχίλλεια (Achillea millefolium) έλαβε το όνομά της από τον Αχιλλέα, το μυθικό ήρωα που το χρησιμοποιούσε για να σταματήσει την αιμορραγία όταν οι στρατιώτες του τραυματίζονταν στον πόλεμο. Aνήκει στην ίδια οικογένεια με το χρυσάνθεμο και το χαμομήλι. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές και έχει λευκά, ροζ ή απαλό μοβ άνθη.

axillea 5Η αχίλλεια χρησιμοποιούνταν ευρέως στην Αρχαία Ελλάδα, την Ρωμαϊκή εποχή και κατά το Μεσαίωνα ως αιμοστατικό, αντιφλεγμονώδες, αντισυλληπτικό και αναλγητικό. Οι γηγενείς αμερικανικοί πληθυσμοί (Pawnee) χρησιμοποιούσαν επίσης το βότανο ως αναλγητικό.

To βότανο περιέχει φλαβονοειδή, χημικές ουσίες που αυξάνουν το σάλιο και συντελούν στη βελτίωση της πέψης. Η αχίλλεια μπορεί επίσης να προκαλέσει μυοχάλαση.

Οι επιστημονικές μελέτες είναι ελάχιστες, ιδιαίτερα μάλιστα σε παιδιά. Για τις μελέτες μπορεί κάποιος να ενημερωθεί συνοπτικά από τη μονογραφία που εκτίθεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (www.ema.europa.eu) σε μορφή pdf.

Σήμερα, η αχίλλεια χρησιμοποιείται:

  •  Στην ανορεξία
  •  Τα προβλήματα πέψης και τις παθήσεις των οργάνων του πεπτικού συστήματος
  •  Ως διουρητικό, για την αύξηση της ροής των ούρων
  •  Σε φλεγμονές

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Έχουν περιγραφεί τοξικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα (π.χ. αντιπηκτικά, ηρεμιστικά, αντιελκωτικά).

Φωτοευαισθησία και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, επίσης μπορεί να εμφανιστούν ιδιαίτερα σε άτομα που είναι αλλεργικά και σε άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας (χρυσάνθεμο, μαργαρίτα, χαμομήλι, αμβροσία). Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν αχίλλεια, γιατί αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Σε μελέτες η αχίλλεια συσχετίστηκε με μειωμένο βάρος του εμβρύου σε αρουραίους. Επίσης το βότανο συσχετίστηκε με μείωση γονιμότητας ολιγοσπερμία και αζωοσπερμία σε αρσενικούς αρουραίους. Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει η χορήγησή της να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Για πληροφορίες δείτε επίσης στη παρακάτω διεύθυσνη: www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2011/09/WC500115468.pdf

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

Δείτε επίσης