Βιταμίνη C και λευκά λαχανικά προστατεύουν από τον καρκίνο του στομάχου

H κατανάλωση λευκών λαχανικών (π.χ. πατάτες, κουνουπίδι και κρεμμύδι) και φρούτων μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Eureopean Journal of Cancer από ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Zhejiang της Κίνας. Από την άλλη πλευρά, όσοι καταναλώνουν πολύ αλάτι ή αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.

Vitamin-C5Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη ως τώρα για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του στομάχου.

Η προστατευτική δράση των φρούτων και ορισμένων λαχανικών αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πιστεύεται ότι εξολοθρεύει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το βακτήριο αυτό θεωρείται υπεύθυνο για τους γαστρικούς καρκίνους, αλλά και τις γαστρορραγίες.

Λαχανικά, φρούτα και βιταμίνη C

Οι ερευνητές ανέλυσαν 76 δημοσιευμένες μελέτες για τη διατροφή και τον καρκίνο του στομάχου, οι οποίες είχαν διάρκεια από τρία μέχρι 30 χρόνια και περιέλαβαν πάνω από 6,3 εκατομμύρια άτομα. Καταγράφηκαν 32.758 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου, ενώ οι διατροφικοί παράγοντες που εξετάσθηκαν ανήλθαν σε 67 και αφορούσαν φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, αλάτι, αλκοόλ, τσάι και καφέ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα άτομα που κατανάλωναν άφθονα φρούτα, καθώς και λευκά λαχανικά, όπως οι πατάτες, το κουνουπίδι και το κρεμμύδι, είχαν 30% μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του στομάχου. Προστασία παρείχαν επίσης τα πρασινοκίτρινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το σέλερι και η κράμβη.

Για κάθε 100 γραμμάρια φρούτου (περίπου μισό μήλο) την ημέρα, ο κίνδυνος καρκίνου του στομάχου μειωνόταν κατά 5%. Επίσης, με κάθε 50 mg βιταμίνης C την ημέρα ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 8%.

Από την άλλη μεριά, κάθε κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα (περίπου 5 γραμμάρια) αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου 12%, ενώ με κάθε 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα ο κίνδυνος αυξάνεται 5%. Το εύρημα για το αλκοόλ ίσχυε μόνο για τη μπίρα και τα «δυνατά» ποτά και όχι για το κρασί, είπαν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης