ΥΔΡΟΚΩΔΟΝΗ

Η υδρoκωδόνη είναι ένα ναρκωτικό που διατίθεται σε υγρή μορφή και σε χάπια. Είναι ένα συνθετικό αναλγητικό, δομικά παρεμφερές με την κωδεΐνη, αλλά πολύ πιο ισχυρό. Πέντε μιλιγκράμ (ml) υδροκωδόνης ισοδυναμούν με 30 ml κωδεΐνης, όταν χορηγείται από το στόμα – και από δόση σε δόση είναι σχεδόν τόσο δραστικό όσο η μορφίνη.

Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν πάνω από 200 προϊόντα που περιέχουν υδροκωδόνη. Στις πιο συνηθισμένες μορφές της συνδυάζεται με την ακεταμινοφαίνη ή παρακεταμόλη (Vicodin, Lortab), την ασπιρίνη (Lortab ASA), την ιβουπροφένη (Vicoprofen) και τα αντιισταμινικά (Hycomine).

Στις ΗΠΑ παρατηρείται πολύ μεγάλο ποσοστό κατάχρησης αυτού του ναρκωτικού σε σύγκριση με άλλες χώρες. Χορηγείται για τη θεραπεία μέτριου πόνου, ενώ χρησιμοποιείται και ως αντιβηχικό.

Η υδροκωδόνη λαμβάνεται συνήθως από το στόμα και όχι με ενέσιμη μορφή, ακόμα και από εκείνους που κάνουν κατάχρηση του φαρμάκου.

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν λαμβάνεται σε δόσεις πάνω από το θεραπευτικό επίπεδο, προκαλεί ισχυρή επίδραση ευφορίας και καταπράυνσης.

Ο συνδυασμός της με την ακεταμινο­φαίνη έχει αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ηπατικής νέκρωσης (μια οξεία και ραγδαία εξελισσόμενη μορφή ηπατίτιδας, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία και ανεπάρκεια), όταν ληφθεί σε υψηλή δοσολογία. Ωστόσο, η αργή κλιμάκωση της δόσης με τον καιρό φαίνεται να προστατεύει το συκώτι κατά τη διάρκεια χρόνιας έκθεσης σε υψηλές δόσεις. Η θανατηφόρα δόση έχει υπολογιστεί στα 500-1.000 mg, και ο κίνδυνος υπερδοσολογίας είναι μόνιμος, ειδικά ανάμεσα σε χρήστες με υψηλό επίπεδο ανοχής.

ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Όπως συμβαίνει με όλα τα ναρκωτικά αυτού του τύπου, η ανοχή αναπτύσσεται γρήγορα και οι μη χρήστες που δεν το παίρνουν για ιατρική χρήση θα υποφέρουν από σύνδρομο στέρησης, αν η χρήση διακοπεί απότομα. Με συνεχή χρήση υψηλής δοσολογίας, η εξάρτηση είναι πιθανή.

 

Δείτε επίσης