Τα οξέα των αναψυκτικών φθείρουν τα δόντια όσο η ζάχαρη

Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη διαβρώνει τα δόντια παρέχοντας ενέργεια στα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και επιτρέποντάς τα να πολλαπλασιαστούν.

Προκειμένου να διατηρήσουν την υγεία των δοντιών του, πολλοί άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να μην τρώνε ζάχαρη και να μην πίνουν σακχαρούχα ποτά. Όμως, οι οδοντίατροι προειδοποιούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό για την αντιμετώπιση της φθοράς των δοντιών.

Ο περιορισμός της πρόσληψης της ζάχαρης δεν μειώνει τον κίνδυνο της τερηδόνας, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Κι αυτό διότι ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών και οξέων χωρίς ζάχαρη, σαν κι αυτό που υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά, μπορεί να έχει την ίδια επίδραση με τη ζάχαρη. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι το κιτρικό οξύ και το φωσφορικό οξύ.

Ο καθηγητής Eric Reynolds ανέφερε: «Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης μειώνει τον κίνδυνο της τερηδόνας αλλά δεν γνωρίζουν ότι η οδοντική διάβρωση συμβαίνει επίσης όταν ορισμένα οξέα διαλύουν τους σκληρούς ιστούς του δοντιού. Κατά τα πρώτα στάδια της διάβρωσης εξαλείφονται τα επιφανειακά στρώματα του σμάλτου των δοντιών. Και σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να εκτεθεί ο μαλακός πολτός μέσα στο δόντι».

Κιτρικό και φωσφορικό οξύ

Ο Reynolds και οι συνεργάτες του δοκίμασαν 23 διαφορετικά είδη ποτών, όπως π.χ. αναψυκτικά και ποτά για αθλητές, ώστε να δουν τι επίδραση έχουν στα δόντια.

Βρήκαν ότι ποτά που περιέχουν όξινα πρόσθετα αλλά και αυτά που έχουν χαμηλό pH προκαλούν μετρήσιμες βλάβες στο οδοντικό σμάλτο, ακόμη και αν το ποτό είναι χωρίς ζάχαρη. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η χαμένη επιφάνεια του δοντιού μπορεί να χρειαστεί σφράγισμα ή κορώνα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι:

  • Η πλειοψηφία των αναψυκτικών και αθλητικών ποτών προκάλεσε την αποσκλήρυνση του οδοντικού σμάλτου από 30% μέχρι 50%.
  • Τα ποτά είτε περιέχουν ζάχαρη είτε όχι (συμπεριλαμβανομένων των αρωματισμένων μεταλλικών νερών) προκαλούν μετρήσιμη απώλεια της επιφάνειας του δοντιού, χωρίς σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.
  • Οκτώ αθλητικά ποτά που δοκιμάστηκαν, όλα εκτός από δύο (εκείνα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο) βρέθηκαν να προκαλούν απώλεια της αδαμαντίνης των δοντιών.

Ο Reynolds και οι συνεργάτες του λένε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στις ετικέτες των τροφίμων και ποτών προκειμένου οι καταναλωτές να λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις σε σχέση με τα δόντια τους. Η επισήμανση «χωρίς ζάχαρη» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα προϊόν είναι ασφαλές για τα δόντια. «Έχουμε βρει ακόμα και χωρίς ζάχαρη προϊόντα ζαχαροπλαστικής τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως “φιλικά για τα δόντια” να είναι διαβρωτικά», προειδοποίησε.

Για να αποφευχθεί η διάβρωση των δοντιών, ο Reynolds είπε ότι είναι σημαντικό να ελέγξει ο καταναλωτής την ύπαρξη όξινων χημικών που προστίθενται και ειδικά για το κιτρικό οξύ και το φωσφορικό οξύ που είναι τα πιο επικίνδυνα.

Δείτε επίσης