Γάλα ή γιαούρτι με λιπαρά το αντίδοτο στην καψαϊκίνη

Εάν φάτε κάτι εξαιρετικά καυτερό όπως πιπεριές τσίλι, πιείτε αμέσως γάλα με πολλά λιπαρά ή φάτε γιαούρτι λένε Αμερικανοί επιστήμονες. Το νερό δεν θα σας ανακουφίσει.

kapsaikinh 5 galaΗ καψαϊκίνη, μία άχρωμη και άοσμη ουσία που υπάρχει στις καυτερές κόκκινες πιπεριές, προκαλεί έντονο αίσθημα καψίματος όταν ενώνεται με τους υποδοχείς του πόνου που υπάρχουν στη γλώσσα και ονομάζονται TRPV1.

Ο ρόλος αυτών των υποδοχέων τους είναι να ανιχνεύουν τις καυτές ουσίες, όπως ζεστό νερό, καφέ ή τσάι αλλά και τις όξινες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους ιστούς του στόματος. Σημειώνεται ότι η “πιπεριά φάντασμα” (ghost pepper) που προέρχεται από την βορειοανατολική Ινδία  είναι η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο, 400 φορές περισσότερο από το ταμπάσκο.

Η καψαϊκίνη ενώνεται με τους  υποδοχείς TRPV1 οι οποίοι στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο για έχει καταναλωθεί κάτι καυτό ώστε να ενεργοποιήσει το αίσθημα της δίψας. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα των πιπεριών σε καψαϊκίνη, τόσο εντονότερο είναι το αίσθημα καψίματος.

Όμως η καψαϊκίνη είναι αδιάλυτη στο νερό και αρκετά διαλυτή στα λίπη. Οπότε θα μειωθεί στο στόμα σας αν πιείτε γάλα ή φάτε γιαούρτι και παγωτό με πολλά λιπαρά και όχι με νερό. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά περιέχουν καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που έλκει τα μόρια της καψαϊκίνης και τα απομακρύνει από τους υποδοχείς TRPV1.

Κάτι άλλο που απομακρύνει κάπως την καψαϊκίνη είναι μερικές γουλιές μπύρας που περιέχει αλκοόλ.

 

Δείτε επίσης