Έφτασαν στην Ευρώπη μικρόβια ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά

Δανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένας συμπατριώτης τους μολύνθηκε από σαλμονέλα η οποία δεν θεραπεύεται. To ανθεκτικό μικρόβιο εντοπίσθηκε σε πέντε δείγματα από κοτόπουλα τα οποία έφθασαν στη Δανία από την Κίνα μέσω Γερμανίας.

microbia anthektika 5Οι ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να αρχίσει μια παγκόσμια επιδημία βακτηριακών λοιμώξεων χωρίς θεραπεία και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρίσκονται ήδη τα ανθεκτικά μικρόβια στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η είδηση έρχεται τρεις εβδομάδες μετά από την ανακοίνωση Κινέζων ερευνητών ότι εντόπισαν μικρόβια ανθεκτικά στις πολυμιξίνες οι οποίες χορηγούνται σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και πάσχουν από λοιμώξεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε κανένα άλλο είδος αντιβιοτικών.

Τα μικρόβια που έχουν αντοχή σε όλες τις ομάδες αντιβιοτικών αποκαλούνται πανανθεκτικά. Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι τα αυτά τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο η ταχύτητα με την οποία έφτασαν στην Ευρώπη ήταν απρόσμενη, σύμφωνα με τον Frank Møller Aarestrup, καθηγητή Μικροβιολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας.

Η κολιστίνη

Τον Νοέμβριου του 2015, Κινέζοι επιστήμονες εντόπισαν βακτήρια ανθεκτικά στην πολυμυξίνη κολιστίνη (colistin). Η κολιστίνη ήταν το μοναδικό αντιβιοτικό στο οποίο δεν υπήρχε πρόβλημα μικροβιακής αντοχής και γι’ αυτό είχε ζωτική σημασία για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Οι Κινέζοι ανακάλυψαν επίσης ότι το κολοβακτηρίδιο (e.coli) και ορισμένα μικρόβια (κλεμπσιέλα, ψευδομονάδα) που προκαλούν βαριές πνευμονίες, είχαν αναπτύξει αντοχή στην κολιστίνη επειδή έφεραν μια μεταλλαγμένη μορφή ενός γονιδίου που λέγεται MCR-1. Το γονίδιο εντοπίστηκε στο πλασμίδιο των κολοβακτηριδίων, ένα κυκλικό μόριο DNA που περιέχει το 1-2% της γενετικής πληροφορίας των βακτηρίων.

Ο Δανός ασθενή είχε παρουσιάσει νωρίτερα εφέτος λοίμωξη και βρέθηκε θετικός σε ανθεκτική σαλμονέλα η οποία έφερε το γονίδιο MCR-1. Η κατάσταση της υγείας του δεν γνωστοποιήθηκε. Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, οι ειδικοί του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας άρχισαν να αναζητούν ίχνη του γονιδίου και το βρήκαν σε πέντε εισαγόμενα κοτόπουλα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στην κατάχρηση της κολιστίνης στην κτηνοτροφία. Σημειώνεται ότι υπεύθυνη για τη γενική ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι και η  κατάχρηση που γίνεται όχι μόνο στους ανθρώπου αλλά και  στα κατοικίδια ζώα.

Δείτε επίσης