PMA (παραμεθοξυαμφεταμίνη)

To PMA (ή παραμεθοξυαμφεταμίνη, που είναι η ιατρική του ονομασία), είναι μια συνθετική αμφεταμίνη με διεγερτικές και παραισθησιογόνες ιδιότητες, παρεμφερείς με αυτές του MDMA (Έκσταση) και της υπόλοιπης οικογένειας των MDA, αλλά είναι πολύ πιο δραστικό.

Το καθαρό ΡΜΑ είναι μια λευκή σκόνη, όμως μπορεί να εμφανιστεί και σε μπεζ, ροζ ή κιτρινωπό χρώμα στη διακίνηση που γίνεται στο δρόμο.

Συνήθως παρασκευάζεται με τη μορφή συμπιεσμένων χαπιών και πωλείται ως Έκσταση. Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις χαπιών Έκσταση που βρέθηκε ότι περιέχουν ΡΜΑ.
Το ναρκωτικό αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και τοξικά παραισθησιογόνα που διατίθενται στην αγορά των ναρκωτικών.

Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθούν στην παράνομη αγορά, και δεν ελέγχονται τόσο αυστηρά, όπως εκείνα για το Έκσταση. Το πιο πιθανό είναι ότι όποιος παίρνει σήμερα ΡΜΑ το κάνει κατά λάθος, νομίζοντας ότι είναι Έκσταση.

Το ναρκωτικό αυτό πωλείται σε χάπια, κάψουλες και σκόνη για λήψη από το στόμα. Μέχρι στιγμής όλες οι ταμπλέτες ΡΜΑ που πωλούνται στην αγορά του Έκσταση σε όλο τον κόσμο είναι λευκές. Συχνά έχουν διαγραμμίσεις, η διάμετρος τους είναι από 7 έως 7,5 χιλιοστά και είναι πιο χοντρά από τα περισσότερα άλλα χάπια – περίπου 6 χιλιοστά πάχος, ασυνήθιστα μεγαλύτερο πάχος σε σύγκριση με τα χάπια Έκσταση.

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Σε χαμηλές δόσεις (λιγότερο από 50 mg ή περίπου το ένα τέταρτο του χαπιού, ανάλογα με το βάρος του σώματος), το ΡΜΑ αυξάνει την ενέργεια του σώματος, προκαλεί ελάχιστες οπτικές παραισθήσεις και μια ήπια κατάσταση ευφορίας, παρόμοιες από πολλές απόψεις επιδράσεις με εκείνες του Έκσταση.

Οι αρχικές επιδράσεις μιας χαμηλής δόσης ΡΜΑ μπορεί να μοιάζουν με εκείνες του Έκσταση, όμως το ΡΜΑ χρειάζεται περισσότερο από μισή ώρα για να επιδράσει. Αυτό μπορεί να παρακινήσει κάποιους χρήστες να πάρουν κι άλλο χάπι, θεωρώντας ότι έχουν αγοράσει «αδύναμο Έκσταση». Αν όμως καταναλώσει κι άλλα χάπια, το άτομο μπορεί να φτάσει τελικά στη μοιραία δόση.

Σε λίγο μεγαλύτερες δόσεις προκαλεί ξαφνική αύξηση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης, και ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος σε επικίνδυνα επίπεδα, που μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς, κώμα ακόμα και θάνατο. Ένα άτομο που έχει καταναλώσει μια αρκετά υψηλή δόση ΡΜΑ δυσκολεύεται στην αναπνοή, αναπτύσσει μυϊκούς σπασμούς και ναυτία, και κάνει εμετό. Ακόμα μεγαλύτερες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή αρρυθμία, νεφρική ανεπάρκεια, υπερθερμία, σπασμούς, κώμα και τελικά το θάνατο.

Στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και αλλού, το ΡΜΑ ελέγχεται σύμφωνα με τους πιο αυστηρούς νόμους για τα ναρκωτικά. Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία κατατάσσεται ως ναρκωτικό Τάξης Α – που σημαίνει ότι είναι παράνομη η κατοχή και η πώληση του.

Δείτε επίσης