STP και DOM (ναρκωτικά)

Τα STP και DOM (2,5-διμεθοξυ-4-μεθυλαμφεταμίνη) είναι χημικά ταυτόσημες παραισθησιογόνες αμφεταμίνες σχετικές με την ομάδα ναρκωτικών MDA-MDMA.

Ο χημικός που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία μιας τεράστιας γκάμας παραισθησιογόνων και διεγερτικών-παραισθησιογόνων (και που τα δοκίμασε όλα ο ίδιος στον εαυτό του) ήταν ο Αλεξάντερ Σούλτζιν, ένας άνθρωπος-θρύλος για τους χρήστες ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο.

Έχει γράψει δύο βιβλία, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είναι βιβλία συνταγών (αρκεί βέβαια να έχει κάποιος όλες τις απαραίτητες χημικές γνώσεις), τα οποία είναι επίσης απαραίτητο ανάγνωσμα για τις υπηρεσίες καταστολής, για πληροφορίες σχετικές με τα νέα ναρκωτικά που μπαίνουν στην αγορά.

Το 1964, ο Σούλτζιν παρασκεύασε το DOM, ένα απίστευτα ισχυρό ναρκωτικό – με 5 mg η εμπειρία μπορούσε να κρατήσει μέχρι και 3 μέρες. Δύο χρόνια αργότερα, άλλο ένα ισχυρό ναρκωτικό, το STP, ήρθε στο προσκήνιο. Αποδείχτηκε ότι ήταν ταυτόσημο με το DOM, όμως είχε παραχθεί ανεξάρτητα, από ένα χημικό που δούλευε παράνομα και που πειραματιζόταν με παράγωγα του MDA. Τα αρχικά STP σημαίνουν “Serenity, Tranquillity and Peace” («Γαλήνη, Ηρεμία και Ειρήνη») και εξαπολύθηκαν στον κόσμο όταν 5.000 χάπια των 10 mg κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο του 1967. Ο Σούλτζιν στη συνέχεια παρασκεύασε λιγότερο δραστικές εκδοχές του όπως το DOB και το DOET.

Πολλά από τα παραπάνω εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο των ναρκωτικό όμως ο ερχομός της ρέιβ κoυλτoύpc συνδέθηκε με ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για όλα τα είδη των παραισθησιογόνων.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το ναρκωτικό καταπίνεται με τη μορφή χαπιού. Μια δόση μικρότερη από 1 mg δρα προκαλώντας ευφορία, ενώ μεγαλύτερες δόσεις «φτιάχνουν» το χρήστη με τρόπο παρόμοιο με το LSD ή τη μεσκαλίνη.

Όπως με το LSD, η ψυχολογική κατάσταση του χρήστη και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται είναι φανερό ότι επιδρούν στην πορεία του «ταξιδιού». Αλλοιώνεται η οπτική αντίληψη, τα χρώματα δημιουργούν ένα νέο κόσμο λαμπρότητας και καθαρότητας, τα σχήματα και οι μορφές εξελίσσονται και αλλάζουν. Οι χρήστες αναφέρουν επίσης ότι ο χρόνος και ο χώρος αλληλοδιαπλέκονται, μέχρι που το άτομο στέκεται πανω απο αυτά και τα παρατηρεί. Το «ταξίδι» είναι συνήθως μακρύ και έντονο, η επίδραση επέρχεται μέσα σε μία ώρα σχεδόν από τη λήψη, και διαρκεί 8 ως 24 ώρες.

Οι σωματικές επιδράσεις είναι παρόμοιες με εκείνες των αμφεταμινών, καθώς διεγείρουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και προκαλούν αυξημένο καρδιακό παλμό και αρτηριακή πίεση, μείωση της όρεξης, τρέμουλο, εφίδρωση και διαστολή στις κόρες των ματιών. Οι επιδράσεις αυτές είναι λιγότερο έντονες από τις ψυχολογικές. Η ψυχική κατάρρευση από μια τέτοια εμπειρία μπορεί να είναι πολύ σοβαρή, ειδικά για κάποιον που ήδη έχει πρόβλημα με την ψυχική του υγεία. Η θανατηφόρα δόση δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Η ανοχή αναπτύσσεται γρήγορα, αν το STP χρησιμοποιείται συχνά. Η σωματική εξάρτηση δεν έχει αποδειχθεί και δεν φαίνεται να προκαλεί συμπτώματα στερητικού συνδρόμου.

Δείτε επίσης