Οσφυαλγία: Θεραπεία με ηλεκτρική διέγερση των νεύρων

Η ηλεκτρική διέγερση των νεύρων της μέσης μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης για τη χρόνια οσφυαλγία (πόνος στη μέση). Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Pain.

osfyalgia5 5 5Στην οσφυαλγία, ο πόνος επεκτείνεται στο ισχίο (γλουτό) και τους μηρούς, αλλά όχι κάτω από το γόνατο. Αν ο πόνος επεκτείνεται κατά μήκος του μηρού και της κνήμης μπορεί να φτάνει έως τα δάκτυλα του ποδιού και τότε μιλάμε για ισχιαλγία.

Ο πόνος στη μέση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, π.χ. μετά από μια απότομη κίνηση ή αν σηκώσουμε βάρος, ή σταδιακά, όταν π.χ. είμαστε όρθιοι ή καθισμένοι στην ίδια στάση πολύ ώρα. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να υπάρχει μια παρατεταμένη περίοδο ανάρρωσης ενώ η φυσικοθεραπεία έχει αποδειχτεί χρήσιμη.

Η TENS

Οι συμμετέχοντες στην κλινική μελέτη του Κέντρου Έρευνας και Παρέμβασης για τον Πόνο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα υποβλήθηκαν σε διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS) και είδαν σημαντική ανακούφιση του πόνου σε φάση ξεκούρασης. Επίσης μειώθηκε ο πόνος κατά την κίνηση.

Η διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση είναι μια ασφαλής και συντηρητική μέθοδος, με χαμηλό κόστος και αποτελέσματα συγκρίσιμα με την θεραπεία που γίνεται με φάρμακα.

“Η μέθοδος TENS εφαρμόζεται περισσότερα από 50 χρόνια”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Κόρι Σάιμον. “Βασίζεται στη διοχέτευση χαμηλής συχνότητας νευρικών ώσεων στην περιοχή του πόνου”.

Η TENS μπορεί να εφαρμοστεί στην αντιμετώπιση οξέων πόνων, όπως του τοκετού ή των χρόνιων πόνων όπως της οστεοαρθρίτιδας. Δρα ενεργοποιώντας τους ίδιους υποδοχείς την σπονδυλική στήλη (ή στον εγκέφαλο) όπου στοχεύουν τα αναλγητικά φάρμακα.

Στο πλαίσιο της κλινική μελέτης οι ερευνητές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της διαδερμικής ηλεκτρικής νευρικής διέγερσης σε 60 άτομα ηλικίας 18-79 ετών, τα οποία έπασχαν από οσφυαλγία. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τέσσερις συνεδρίες διάρκειας 20 λεπτών μέσα σε 2-3 εβδομάδες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλότερες δόσεις TENS απ’ ότι στην συνήθη κλινική πρακτική και παρατήρησαν ότι ήταν πιο αποτελεσματικές, καλά ανεκτές και καθόλου επώδυνες. Διαπίστωσαν ότι τα πιο ηλικιωμένα άτομα χρειάζονταν υψηλότερες δόσεις TENS από τους νέους και τους μεσήλικες, προκειμένου να ανακουφιστούν.

Δείτε επίσης