Η επαφή με τη φύση μειώνει την εγκληματικότητα

Η επαφή με τη φύση έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της αστυφιλίας και της τάσης για ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους. Αυτό φαίνεται πως έχει αυξήσει την εγκληματικότητα.

Όπως δείχνει μια βρετανική μελέτη, αν μια συνοικία διαθέτει πράσινο μειώνεται η εγκληματικότητα τόσο στους πλούσιους όσο και στους φτωχούς.

prasino polis5Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη δείχνει κάτι τέτοιο. Άλλες μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει στοιχεία από εκθέσεις της αστυνομίας δείχνουν ότι η βλάστηση σε μια περιοχή συνδέεται με μικρότερη επιθετικότητα των κατοίκων.

Οι κάτοικοι που ζουν σε πιο πράσινο περιβάλλον αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα φόβου, λιγότερες παρανομίες, και λιγότερο βίαιη συμπεριφορά. Μια μελέτη που συνέκρινε ποσοστά εγκληματικότητας για 98 πολυκατοικίες με διαφορετικά επίπεδα κοντινής βλάστησης βρήκε ότι όσο πιο “πράσινο” είναι ένα κτίριο, τόσο λιγότερα ήταν οι παρανομίες και τα εγκλήματα που αναφέρθηκαν.

Πράσινο σημαίνει μεγαλύτερη συνοχή

Η τρέχουσα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Bioscience από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας, δείχνει πως όταν οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επαφή με τη φύση, η κοινωνική συνοχή αυξάνεται.

Οι ερευνητές, μελέτησαν πάνω από 2.000 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επαφή με τη φύση αυξάνει κατά 8% στην κοινωνική συνοχή μιας κοινότητας. Άλλοι παράγοντες, όπως το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο επηρεάζουν λιγότερο -περίπου 3%- το επίπεδο της κοινωνικής συνοχής σε μια περιοχή.

Όσο περισσότεροι χώροι πρασίνου υπάρχουν σε μια περιοχή, τόσο μειώνεται η εγκληματικότητα. Η στενή επαφή με τη φύση μειώνει την εγκληματικότητα σε ποσοστό 4%, εκτίμησαν οι ερευνητές. Αντίθετα, η φτώχεια αυξάνει την εγκληματικότητα κατά 5%.

«Η θετική επίδραση της φύσης αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση της φτώχειας, όσον αφορά τουλάχιστον την κοινωνική συνοχή. Το συμπέρασμα είναι απλό: η αύξηση των χώρων πρασίνου, ιδίως στις φτωχές περιοχές, αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις» ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Νέτα Γουαϊνστάιν.

Η θετική επίδραση της φύσης δεν ισχύει μόνο για τους φτωχούς αλλά και για τους πλούσιους σε μια περιοχή. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η φύση γεννά υποσυνείδητα στους ανθρώπους ένα αίσθημα μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχή ανεξάρτητα από το εισόδημα. Επίσης, όσο περισσότερο πράσινο έχει μια περιοχή, τόσο πιο συχνά βγαίνουν οι άνθρωποι από τα σπίτια τους, κάτι τους φέρνει σε μεγαλύτερη επαφή.

Δείτε επίσης