Δικτυωτή ερυθηματώδης βλεννίνωση

vlenninosh5Η δικτυωτή ερυθηματώδης βλεννίνωση (REM) εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετία ζωής.

Το εξάνθημα αναπτύσσεται συχνά μετά από έντονη ηλιακή έκθεση.

Οι κλινικές βλάβες είναι ερυθηματώδεις πλάκες ή δικτυωτές μεγάλες κηλίδες με διάμετρο αρκετών εκατοστών που εντοπίζονται κυρίως στη μέση γραμμή του προσθίου θωρακικού τοιχώματος και της ράχης.

Η εξέλιξη είναι προοδευτική. Η φωτοευαισθησία είναι συχνή. Οι βλάβες είναι δυνατόν να εκλύονται μετά από έκθεση στη UVB.

Η έναρξη ή η επιδείνωση μετά από λήψη αντισυλληπτικών από το στόμα, με την έμμηνο ρύση και την κύηση αποτελούν άλλα γνωρίσματα. Οι ορολογικές δοκιμασίες για τον ερυθηματώδη λύκο είναι αρνητικές.

Στην ιστολογική εξέταση διαπιστώνονται διάφοροι βαθμοί λεμφοκυτταρικής διήθησης γύρω από τα αγγεία του χορίου και εναπόθεση βλεννίνης στο χόριο.

Η δοκιμασία του άμεσου ανοσοφθορισμού είναι αρνητική. Η θεραπεία με ανθελονοσιακά είναι επιτυχής στις περισσότερες περιπτώσεις. Το παλμικό laser χρωστικής έχει οδηγήσει σε ύφεση στην περίπτωση δύο ασθενών.

Έχει επίσης αναφερθεί εμφάνιση βλαβών της δικτυωτής ερυθηματώδης βλεννίνωσης στο πρόσωπο, τους βραχίονες, την κοιλιακή χώρα και τη βουβωνική χώρα.

Όταν εξετάζονται ασθενείς με βλεννινώδεις ερυθηματώδεις βλάβες που έχουν λεία επιφάνεια είναι σημαντικό να σκεφτεί ο γιατρός την πιθανότητα πάθησης του συνδετικού ιστού.

Βλατιδοοζώδεις ή τύπου πλάκας βλάβες εντοπιζόμενες σε θέσεις απομακρυσμένες από το κεντρικό τμήμα του προσθίου θωρακικού τοιχώματος και της ράχης μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προαναγγέλλουν την ανάπτυξη συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, δερματομυοσίτιδας ή σκληροδερμίας.

Ο επηρμένος ερυθηματώδης λύκος είναι μια υποομάδα χρόνιου δερματικού λύκου που χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις βλατίδες, οζίδια και πλάκες που εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τις εκτατικές επιφάνειες των βραχιόνων, τους ώμους, το σημείο V του τραχήλου και το άνω τμήμα της ράχης. Ιστολογικά είναι πανομοιότυπος με την REM. Είναι φωτοεπαγώμενος και ανταποκρίνεται στα ανθελονοσιακά.

Ενώ σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών παρουσιάζονται παθολογικά ευρήματα στις ορολογικές δοκιμασίες, η εν λόγω νόσος αποτελεί συνήθως μια κατάσταση που περιορίζεται στο δέρμα. Ως εκ τούτου, υπάρχει αξιοσημείωτη αλληλοεπικάλυψη με την δικτυωτή ερυθηματώδηδς βλεννίνωση και μερικοί συγγραφείς θεωρούν ότι οι δύο αυτές νοσολογικές οντότητες συσχετίζονται ισχυρά ή είναι ταυτόσημες.

Δείτε επίσης