Το κάπνισμα, ενεργό ή παθητικό, προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση

Το κάπνισμα, ακόμα και το παθητικό, μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση και να μειώσει τη γονιμότητα στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Tobacco Control». Η μελέτη δείχνει ότι ο καπνός επιδρά στο ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα των γυναικών.

passive smoking5Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με την πρόωρη κλιμακτήριο, ωστόσο, “το παθητικό κάπνισμα έχει ερευνηθεί λιγότερο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andrew Hyland, πρόεδρος της συμπεριφοράς υγείας στο Roswell Park Cancer Institute, στο Μπάφαλο, Νέα Υόρκη.

Στη μελέτη, ο Hyland και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μεγάλη μελέτη που ξεκίνησε το 1991 για να εξετάσει διάφορα θέματα υγείας σε περισσότερες από 160.000 γυναίκες.

Η ομάδα του Hyland μελέτησε πληροφορίες σχετικά με την ηλικία της εμμηνόπαυσης και τη γονιμότητα σε σχέση με την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου για ανέλυσαν στοιχεία από 88.732 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών.

Τόσο το κάπνισμα όσο και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα συνδέονται με μειωμένη γονιμότητα και πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν την τυπική ηλικία των 50 ετών), βρήκαν οι ερευνητές.

Πρόωρη εμμηνόπαυση 13-22 μήνες

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν, οι νυν ή πρώην καπνίστριες είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να είναι στείρες και 26% να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Να σημειωθεί ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία επεσήμανε ο Hyland.

Μεταξύ των γυναικών που δεν κάπνισαν ποτέ, εκείνες που εκτίθενται στο υψηλότερο επίπεδο του παθητικού καπνίσματος (όπως συμβίωση με καπνιστή για 10 χρόνια ή περισσότερο) είχαν 18% πιθανότητες να έχουν προβλήματα γονιμότητας και πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ έφτασαν στην εμμηνόπαυση περίπου 22 μήνες αργότερα από εκείνες που είχαν εκτεθεί στον καπνό. Εκείνες που εκτέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα παθητικού καπνίσματος έφτασαν στην εμμηνόπαυση 13 μήνες νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.

«Αυτή η μελέτη παρέχει επιπλέον κίνητρα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών για την αποφυγή του καπνίσματος και της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα», είπε Hyland. Και οι δύο καταστάσεις συνδέονται με πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού, θανάτου του βρέφους και ορισμένες γενετικές ανωμαλίες, πρόσθεσε.

Δείτε επίσης