Ο έρπης ζωστήρ αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο έρπης ζωστήρ (shingles) όταν εμφανίζεται σε άτομα πάνω από 50 χρονών προδιαθέτει για υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, αμέσως μετά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings.

erpis zosthras 5 5Ο έρπης ζωστήρας  είναι η πιο κοινή λοίμωξη του νευρικού συστήματος. Ονομάζεται έτσι γιατί συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή φυσαλιδώδους εξανθήματος που ζώνει τη μία πλευρά του σώματος. Τόσο η ανεμοβλογιά όσο και έρπητας ζωστήρας προκαλούνται από τον ίδιο ιό. Ο έρπης ζωστήρας προκαλεί πάντα επώδυνα συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται αρχικά ως πόνος κατά μήκος της πορείας ενός νεύρου, συνήθως στον κορμό ή το πρόσωπο και στη συνέχεια εμφανίζονται οι φυσαλίδες.

Την πρώτη φορά που κάποιος προσβάλλεται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα-ανεμοβλογιάς (VZV – Varicella Zoster Virus), η λοίμωξη εκδηλώνεται ως ανεμοβλογιά. Στη συνέχεια ο ιός ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά δεν εξαφανίζεται. Καταφεύγει διαμέσου των νεύρων στις ρίζες τους πλησίον του νωτιαίου μυελού ή του εγκεφάλου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ιστορικό έρπη ζωστήρα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά εστίαζαν σε άτομα κάτω των 40 ετών.

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Olmsted στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, με επικεφαλής την την Μπάρμπαρα Γιάουν, εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν 4.862 άτομα άνω των 50 ετών με έρπη ζωστήρα, το διάστημα 1986 – 2011. Τα άτομα αυτά συγκρίθηκαν με 19.433 άτομα της ίδιας ηλικίας χωρίς έρπη ζωστήρα.

Οι επιστήμονες βρήκαν πως πολλές χρόνιες ασθένειες ήταν συχνότεροι στα άτομα με επεισόδιο έρπητα ζωστήρα, κάτι που σημαίνει κακή κατάσταση υγείας.

Τα άτομα άνω των 50 ετών είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου τρεις μήνες μετά τον έρπητα ζωστήρα. Ο κίνδυνος δεν αυξανόταν περαιτέρω μετά το τρίμηνο. Πάντως, δεν διαπιστώθηκε συσχετισμός με έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή).

«Αρχίζω να πιστεύω ότι ο έρπης ζωστήρ δεν είναι απλά μια νευρολογική πάθηση, αλλά μια συστημική νόσος, καθώς οι ασθενείς έχουν συμπτώματα, πέραν του τοπικά εντοπισμένου πόνου. Βιώνουν κόπωση, έχουν μικρό πυρετό (δέκατα) και άλλα προβλήματα», ανέφερε η Γιάουν.

Αιτιολογώντας το συσχετισμό με το εγκεφαλικό επεισόδιο η Γιάουν δίνει δύο εξηγήσεις: την επίδραση του ιού της ανεμοβλογιάς (που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα) στο αγγειακό σύστημα και τη γενική φλεγμονή στο σώμα. Η ειδικός υπενθυμίζει πως οι μελέτες δείχνουν ότι οι ιοί κινούνται εντός των αιμοφόρων αγγείων προς το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας αλλαγές στα αγγεία.

Ο έρπης ζωστήρας δεν αφορά μόνον τα νεύρα. Επηρεάζει και τα αγγεία και το γαστρεντερικό σωλήνα. Επιπλέον, η φλεγμονή μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αφού έχει διαπιστωθεί ότι και άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως η πνευμονία, προδιαθέτουν για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η ειδικός ανέφερε ότι ίσως ο εμβολιασμός να μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν βέβαια λειτουργεί προληπτικά. Το εμβόλιο κατά του έρπη ζωστήρα μειώνει κατά 55% τον κίνδυνο να παρουσιάσουν την ασθένεια αυτή τα άτομα άνω των 60 ετών.

Δείτε επίσης