Τεστ αίματος προβλέπει την ρευματοειδή αρθρίτιδα

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος το οποίο προβλέπει την πιθανότητα εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας ακόμα και 16 χρόνια αργότερα. Η νέα εξέταση θα συμπληρώσει το ήδη υπάρχον τεστ CCP. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases.

test aimatos5  5Το τεστ αίματος βασίζεται στη διάγνωση αντισωμάτων για μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται τενασίνη-C (cTNC) και βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στους πάσχοντες από την ασθένεια.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ρευματολογίας «Kennedy» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κιμ Μίντγουντ βρήκαν σε μελέτη τους που περιέλαβε πάνω από 2.000 άτομα ότι η συγκεκριμένη εξέταση αίματος κάνει διάγνωση της νόσου αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωσή της με ακρίβεια 50%.

Το τεστ έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (περίπου 98%) στο να αποκλείει την πιθανότητα εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο προσεχές μέλλον.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η νέα εξέταση ανιχνεύει τα αντισώματα-βιοδείκτες κατά μέσο όρο επτά χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έως και 16 χρόνια πριν.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί χρόνια φλεγμονή και επώδυνο πρήξιμο των αρθρώσεων. Είναι αυτοάνοση πάθηση, που προκαλείται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα  στρέφεται κατά του εαυτού του, δημιουργώντας αντισώματα που καταστρέφουν τους ιστούς των αρθρώσεων. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας ενώ η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων.

Δείτε επίσης