Γιατί το χριστουγεννιάτικο δέντρο αυξάνει τα συμπτώματα της αλλεργίας

Σε μερικούς ανθρώπους το χριστουγεννιάτικο δέντρο προκαλεί έξαρση των αλλεργικών συμπτωμάτων τους. Έχει σημασία ωστόσο αν είναι αληθινό ή ψεύτικο. Και τα δύο μπορεί να έχουν την ίδια συνέπεια, όμως τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι διαφορετικά ενώ το αληθινό έχει επιδεινώνει περισσότερο τα συμπτώματα.

dentro xristougenna 5Από τη δεκαετία του 1930 υπήρχαν ενδείξεις ότι το χριστουγεννιάτικο δένδρο μπορεί να προκαλεί αλλεργίες και κρίσεις αλλεργικού άσθματος. Ύστερα από πολλά χρόνια, το 2011, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η αιτία δεν είναι η γύρη των ελάτων ή τα ζιζανιοκτόνα με τα οποία ψεκάζονται αλλά οι μύκητες που ζουν πάνω τους.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology. Εντόπισε 53 διαφορετικά είδη μυκήτων στα χριστουγεννιάτικα δέντρα 23 οικογενειών, τα οποία σε ποσοστό 70% ήταν από τα είδη που προκαλούν κρίσεις άσθματος, φτάρνισμα και συνάχι.

Οι μύκητες που ευθύνονται για τις αλλεργίες που μπορεί να προκαλέσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο φαίνεται πως είναι ίδιοι με αυτούς που προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα, δηλαδή ο ασπέργιλλος, το κλαδοσπόριο, η αλτερνάρια και ο penicillium. Ειδικά το κλαδοσπόριο είναι συχνή αιτία κρίσης στους πάσχοντες από αλλεργικό άσθμα.

Οι μύκητες αυτοί που εκ φύσεως αναπτύσσονται στα αληθινά δένδρα, βρίσκουν την ευκαιρία να αναπαραχθούν ανεξέλεγκτα όταν βρεθούν στη ζεστασιά των σπιτιών. Επιπλέον, στον κορμό των αληθινών δένδρων μπορεί να έχουν συσσωρευτεί σπόρια γύρης (από τα έλατα από άλλα φυτά), καθώς και σκόνες. Ανάλογο πρόβλημα, αλλά μικρότερο, υπάρχει με τα ψεύτικα δένδρα, τα οποία μπορεί να γεμίσουν με σκόνη και μύκητες στις αποθήκες όπου αποθηκεύονται.

Τον Ιούνιο του 2015 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The National High School Journal of Science μια νέα μελέτη που εξέτασε την ποιότητα του αέρα σε 90 σπίτια του Νιου Τζέρσι πριν και μετά την τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου (αληθινού ή ψεύτικου) τον Δεκέμβριο του 2014.

Η έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των μυκήτων στον αέρα των σπιτιών διπλασιάστηκε όταν τοποθετήθηκε αληθινό δένδρο ενώ αυξήθηκε πάνω από 60% όταν τοποθετήθηκε ψεύτικο. Το 42% των ανθρώπων που κατοικούσαν σε αυτά τα σπίτια και έπασχαν από αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες, παρουσίασαν αύξηση των συμπτωμάτων όταν τοποθετήθηκε το αληθινό δένδρο. Το αντίστοιχο ποσοστό με το ψεύτικο δένδρο ήταν 13%.

Τι μπορείτε να κάνετε; Να τινάζετε καλά το δέντρο πριν το βάλετε στο σπίτι σας, να ανοίγετε τα κλαδιά του, να τοποθετείτε τα λαμπάκια εκτός σπιτιού, να το τοποθετήσετε όσο το δυνατόν αργότερα και τέλος ζητήστε από κάποιο άλλο να το κάνει, αν πάσχετε από αλλεργία ή έχετε άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Δείτε επίσης