H αγχώδης ζωή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι πολύ αγχώδεις άνθρωποι διατρέχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν άνοια, βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο κίνδυνος προέρχεται από την μονίμως υψηλή κορτιζόλη, τη λεγόμενη ορμόνη του στρες.

anoia 5 5Η μελέτη κατάληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και κάποιος που έχει περάσει μια παρατεταμένη περίοδο έντονου στρες έχει αυξημένες πιθανότητες.

Παρότι πολλές άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την άνοια με προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και η νεύρωση, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που δείχνει ότι άνοια συσχετίζεται και με το άγχος.

Ο ρόλος της κορτιζόλης

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.082 δίδυμοι (πανομοιότυποι και μη) από τη Σουηδία, οι οποίοι το 1984 είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια αξιολόγησης του επιπέδου του άγχους τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα αυτά επί 28 χρόνια, ζητώντας τους ανά τριετία να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια και να κάνουν τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Ο επιστήμονες βρήκαν ότι το άγχος σχετίζεται σοβαρά με την άνοια. Όσοι συμμετέχοντες είχαν περάσει έστω και μία περίοδο έντονου στρες αντιμετώπιζαν 48% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

Οι ερευνητές είπαν ότι δεν εννοούν το απλό, καθημερινό άγχος. «Οι αγχώδεις άνθρωποι που αργότερα παρουσίασαν άνοια, είχαν κάτι παραπάνω από τα συνήθη συμπτώματα άγχους», ανέφερε η Μάργκρετ Γκατζ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. «Ήταν άτομα που λειτουργούσαν με υψηλό επίπεδο άγχους. Ήταν μονίμως με τεντωμένα νεύρα».

Η υποψία είναι ότι η μεγάλη παραγωγή της κορτιζόλης κάνει κακό στον εγκέφαλο. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλούν ζημιά στον ιππόκαμπο όπου αποθηκεύονται οι αναμνήσεις και στον μετωπιαίο φλοιό που είναι υπεύθυνος για τη σκέψη.

Δείτε επίσης