Gram-αρνητική θυλακίτιδα

gram arnhtikh thylakitidaΗ Gram-αρνητική θυλακίτιδα παρουσιάζεται σε ασθενείς, οι οποίοι είχαν μετρίου βαθμού φλεγμονώδη ακμή για μεγάλες χρονικές περιόδους και υποβλήθηκαν σε μακροχρόνια αντιβιοτική θεραπεία, κυρίως με τετρακυκλίνες.

Ενόσω οι ασθε­νείς βρίσκονται υπό αντιβιοτική αγωγή, αναπτύσσουν είτε επιφανειακές φλύκταινες διαμέτρου 3 έως 6 χιλιοστά, οι οποίες εντοπίζονται στο πρόσωπο (φωτογραφία).

Η καλλιέργεια υλι­κού που λαμβάνεται από τις βλάβες αυτές αποκαλύπτει συνήθως κάποιο είδος Klebsiella, Escherichia coli, Enterobacter ή από τις εν τω βάθει κυστικές βλάβες, Proteus.

Η μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά ευρέως φάσμα­τος ευνοεί τον αποικισμό των πρόσθιων ρωθώνων με αυ­τούς τους Gram αρνητικούς μικροοργανισμούς. Καθώς η χορήγηση μακροχρόνιας αντιβιοτικής θεραπείας έχει ελατ­τωθεί, η νόσος αυτή έχει καταστεί λιγότερο συχνή.

Θεραπεία

Η ισοτρετινοΐνη είναι πολύ αποτελεσματική και αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την Gram-αρνητική θυλακίτιδα.

Οι James και Leyden έχουν αποκαλύψει ότι η εν λόγω θεραπεία όχι μόνο οδηγεί σε υποχώρηση του ακνεϊκού στοιχείου της νόσου αλλά επίσης εξαλείφει τον απικοισμό των πρόσθιων ρωθώ­νων από gram (-) μικροοργανισμούς.

Στην περίπτωση που η ισοτρετινοΐνη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ή αντενδείκνυται η λήψη της, η αμοξυκυλλίνη ή η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθο-ξαζόλη μπορεί να δρουν αποτελεσματικά στην καταστολή του νοσήματος αυτού.

Δείτε επίσης