Χηλοειδής ακμή

Η χηλοειδής ακμή (Acne Keloidalis) συναντάται συχνότερα σε νέους ενήλικες έγχρωμους, Ισπανούς ή Ασιάτες άντρες, οι οποίοι κατά τα άλλα είναι εξαιρετικά υγιείς. Δεν συσχετίζεται με την κοινή ακμή και αποτελεί μια μορφή πρωτοπαθούς ουλωτικής αλωπεκίας.

Πρόκειται για μια επίμονη θυλακίτιδα και περιθυλακίτιδα του αυχένα, η οποία εκδηλώνεται ως φλεγμονώδεις βλατίδες και φλύκταινες. Με την πάροδο του χρόνου προκύπτει ίνωση με συρροή των στέρεων βλατίδων που σχηματίζουν χηλοειδικές πλάκες (φωτογραφία). Μερικές φορές δημιουργούνται συριγγώδεις πόροι.

xhloeidhs akmh

Χηλοειδής ακμή αυχένα.

Ιστολογικά, η χηλοειδής ακμή χαρακτηρίζεται από περιθυλακική, χρόνια (λεμφοκυτταρική και πλασματοκυτταρική) φλεγμονή, που είναι πιο έντονη στο επίπεδο του ισθμού και του κατώτερου τμήματος του ακροκολπώματος.

Παρατηρείται φυλλώδης ινοπλασία, περισσότερο εκσεσημασμένη στο επίπεδο του ισθμού και τελικά, στους χηλοειδείς σχηματισμούς ο συνδετικός ιστός καθίσταται σκληρωτικός, δημιουργώντας υπερτροφικές ουλές ή χηλοειδή.

Η παρουσία επίμονων ελεύθερων τριχών στο χόριο μπορεί να ευθύνεται για την παρατεταμένη φλεγμονή και τελικά την ουλοποίηση.

Θεραπεία

Η τοπική θεραπεία αποκλειστικά με αλοιφές ισχυρών στεροειδών ή η χρήση τους μετά από την εφαρμογή γέλης τρετινοΐνης, δύο φορές ημερησίως είναι αποτελεσματική για τις θυλακικές βλατίδες.

Τα αντιβιοτικά της ομάδας των τετρακυκλινών, χορηγούμενα από το στόμα είναι δυνατόν να προστεθούν στην ανωτέρω αγωγή, όντας δραστικά στην καταστολή της φλεγμονώδους αντίδρασης. Η ενδοβλαβική έγχυση ακετονιδίου της τριαμσινολόνης, χρησιμοποιώντας Kenalog-10 στις φλεγμαίνουσες θυλακικές βλάβες και Kenalog-40 στις υπερτροφικές ουλές και τα χηλοειδή, είναι χρήσιμη στον περιορισμό της φλεγμονής και της ίνωσης.

Οι μικρότερες βλάβες είναι δυνατόν να αφαιρεθούν χειρουργικά μέχρι ενός επιπέδου κάτω από τον τριχικό θύλακο και ν’ ακολουθήσει σύγκλειση τους.

Στη συνέχεια εφαρμόζεται είτε τοπική ιμικουϊμόδη κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα, εφόσον είναι ανεκτή από τον ασθενή για 6 εβδομάδες ή διενεργείται Kenalog-40 κάθε 3 εβδομάδες.

Για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων βλαβών μπορεί να είναι απαραίτητη η εν τω βάθει εκτομή ή η εξαίρεση με τη βοήθεια Laser CO2 που αφήνεται να επουλωθεί σε πρώτο σκοπό.

Δείτε επίσης