Και η προϋπέρταση χρειάζεται θεραπεία με φάρμακα

Τα φάρμακα για την υπέρταση έχουν τη δυνατότητα να σώσουν εκατομμύρια ζωές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν πάσχουν από υπέρταση, αλλά από προϋπέρταση, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

hypertension55Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Καζέμ Ραχίμι, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στην Οξφόρδη, και οι συνεργάτες του καλούν για αναθεώρηση των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών για το όριο πάνω από το οποίο πρέπει να δίνονται φάρμακα.

Η αρτηριακή πίεση μετριέται με δύο αριθμούς: την συστολική που δείχνει την πίεση ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν συσπάται η καρδιά και τη διαστολική που δείχνει την πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν χαλαρώνει η καρδιά. Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες, η πίεση είναι φυσιολογική όταν είναι κάτω από 120/80 mm Hg (δηλαδή η συστολική είναι κάτω από 120 και η διαστολική κάτω από 80).

Από το 121/81 έως το 140/90 θεωρείται ότι κάποιος έχει προϋπέρταση. Αν η πίεση υπερβαίνει τα 140/90 mm Hg (ή τα 150/90 mm Hg για τις ηλικίες άνω των 80 ετών), υπάρχει υπέρταση.

Όφελος από τα φάρμακα αλλά και παρενέργειες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέλυσαν τα αποτελέσματα 123 μελετών, οι οποίες είχαν διεξαχθεί μεταξύ 1966-2015 και αφορούσαν 600.000 σχεδόν άτομα.

Το συμπέρασμα είναι ότι για κάθε μείωση κατά 10 mm Hg της συστολικής πίεσης μειώνεται κατά 20% ο κίνδυνος για έμφραγμα, κατά 25% ο κίνδυνος για εγκεφαλικό, 28% ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια και κατά 13% ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία. Η μείωση αυτή ίσχυε ακόμα και σε άτομα που είχαν συστολική πίεση κάτω από  τα 140 mm Hg.

Το όφελος ήταν μεγαλύτερο για τα άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως οι καπνιστές, οι διαβητικοί, όσοι έχουν αυξημένη χοληστερίνη και αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης ακόμα και σε άτομα που είχαν συστολική πίεση κάτω από 130 mm Hg μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και θάνατο από κάθε αιτία. Αυτό υποδηλώνει ότι και η προϋπέρταση είναι επικίνδυνη, επομένως η θεραπεία με φάρμακα πρέπει να αρχίζει από αυτό το όριο, είπαν οι ερευνητές.

«Η θεραπεία της υπέρτασης πρέπει να αρχίζει σε χαμηλότερο επίπεδο από το συνιστώμενο κι αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σώζοντας ενδεχομένως εκατομμύρια ζωές», δήλωσε ο Καζέμ Ραχίμι,

Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και αυτό πρέπει να συνυπολογίζεται. Όσο χαμηλότερη είναι η προϋπέρταση, τόσο μικρότερο είναι το όφελος της φαρμακευτικής θεραπείας.

Δείτε επίσης