Oυλίτιδα και απώλεια δοντιών σημαίνουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο

Η ουλίτιδα είναι βασική αιτία απώλειας δοντιών και η φλεγμονή που σχετίζεται με αυτήν πιστεύεται ότι έχει επιπτώσεις στη στένωση των αρτηριών και στην καρδιαγγειακή νόσο.

dontia oulitia 6Τώρα, μια μελέτη Σουηδών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology βρήκε πως όσοι πάσχουν από την καρδιά τους και έχουν χάσει την φυσική τους οδοντοστοιχία, έχουν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με αυτούς που διατηρούν τα δόντια τους.

Ερευνητές ου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουψάλα εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 15.000 καρδιοπαθείς από 39 χώρες. Όλοι ελέγχθηκαν για τυχόν απώλειες δοντιών και τέθηκαν υπό παρακολούθηση για 3,7 χρόνια, κατά μέσο όρο. Το 16% από τους συμμετέχοντες δεν είχε καθόλου δικά του δόντια και το 40% είχε χάσει περίπου τα μισά δόντια.

Όσοι είχαν τα λιγότερα δόντια ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, καπνιστές, γυναίκες, λιγότερο δραστήριοι σωματικά και ήταν πιθανότερο να έχουν διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερβάλλον βάρος και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 σοβαρά καρδιακά επεισόδια, 705 καρδιαγγειακοί θάνατοι, 1.120 θάνατοι από κάθε αιτία και 301 εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απουσία φυσικών δοντιών σχετιζόταν με 85% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, 81% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και 67% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η καρδιακή νόσος και η ουλίτιδα μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνους, όπως το κάπνισμα και τον διαβήτη, αλλά στη μελέτη εντοπίσαμε ανεξάρτητη σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων» ανέφεραν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης