RANTUDAL – φύλλο οδηγιών: Χρήση και ενδείξεις

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

RANTUDAL 60 mg, καψάκια σκληρά

RANTUDAL RETARD 90 mg, καψάκια ελεγχόμενης αποδέσμευσης

Αcemetacin

Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο.

 • Φυλάξτε αυτό το φύλλο οδηγιών χρήσης. Ίσως χρειαστεί να το διαβάσετε ξανά.
 • Εάν έχετε περαιτέρω απορίες, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
 • Η συνταγή για αυτό το φάρμακο χορηγήθηκε για σας. Δεν πρέπει να δώσετε το φάρμακο σε άλλους. Μπορεί να τους προκαλέσει βλάβη, ακόμα και όταν τα συμπτώματά τους είναι ίδια με τα δικά σας.
 • Εάν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια γίνεται σοβαρή, ή αν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό ή φαρμακοποιό σας.

Το παρόν φύλλο οδηγιών περιέχει:

 1. Τι είναι το Rantudal και ποια είναι η χρήση του
 2. Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού πάρετε το Rantudal
 3. Πώς να πάρετε το Rantudal
 4. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες)
 5. Πώς να φυλάσσεται το Rantudal
 6. Λοιπές πληροφορίες
 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ RANTUDAL ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ

Η acemetacin, η δραστική ουσία του Rantudal είναι παράγωγο του ινδολίου, και είναι μια ουσία με αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση. Η acemetacin ανήκει στην ομάδα των μη εκλεκτικών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ενδείκνυται για φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, οροαρνητικές σπονδυλαρθροπάθειες, οξεία ουρική και ψευδοουρική αρθρίτιδα, εκφυλιστικές αρθροπάθειες, επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα.

 1. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ RANTUDAL

Πότε δεν πρέπει να πάρετε το Rantudal

Δε συνιστάται η χορήγηση του Rantudal στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Εάν έχετε υπερευαισθησία στη δραστική ουσία acemetacin ή στην ινδομεθακίνη και στην ασπιρίνη.
 • Εάν πάσχετε από ενεργό πεπτικό έλκος ή έχετε ιστορικό πεπτικού έλκους, άλλες οργανικές παθήσεις του γαστρεντερικού ή ιστορικό υποτροπιαζουσών αιμορραγιών.
 • Εάν έχετε ιστορικό γαστρεντερικής αιμορραγίας ή διάτρησης, που σχετίζονται με προηγούμενη θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).
 • Εάν πάσχετε από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Εάν έχετε εκδηλώσει ασθματική προσβολή, κνίδωση ή οξεία ρινίτιδα μετά από χρήση ασπιρίνης ή άλλων ΜΣΑΦ.
 • Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.
 • Σε παιδιά και εφήβους.
 • Εάν λαμβάνετε ταυτόχρονα άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ασπιρίνη.
 • Εάν έχετε κάποια αιματολογική νόσο άγνωστης αιτιολογίας ή βαρειά ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια.
 • Σε ασθενείς με ρινικούς πολύποδες που συσχετίζονται με αγγειονευρωτικό οίδημα.

Προσέξτε ιδιαίτερα με το Rantudal

Καρδιαγγειακές και αγγειακές εγκεφαλικές επιδράσεις. Φάρμακα όπως το Rantudal μπορεί να συσχετίζονται με μικρή αύξηση του κίνδυνου για καρδιακή προσβολή («έμφραγμα του μυοκαρδίου») ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε υψηλές δόσεις και σε παρατεταμένη θεραπεία. Δεν πρέπει να υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δόση ή τη διάρκεια της θεραπείας.

Εάν έχετε καρδιακά προβλήματα, προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, ή θεωρείτε ότι ενδεχομένως μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο για την εκδήλωση τέτοιων καταστάσεων (π.χ. εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή είστε καπνιστής) θα πρέπει να συζητήσετε για τη θεραπεία σας με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Απαιτείται η σωστή παρακολούθηση και η παροχή συμβουλών σε ασθενείς με ιστορικό υπέρτασης και /ή με ελαφρά έως μέτρια συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς έχει αναφερθεί κατακράτηση υγρών και οίδημα μετά τη θεραπεία με ΜΣΑΦ.

Επιδράσεις στο γαστρεντερικό. Γαστρεντερική αιμορραγία, δημιουργία έλκους ή διάτρηση, που μπορεί να αποβούν μοιραίες, έχουν αναφερθεί με όλα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) ανά οιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, με ή χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα ή προηγούμενο ιστορικό σοβαρών συμβάντων από το γαστρεντερικό.

Ο κίνδυνος για γαστρεντερική αιμορραγία, δημιουργία έλκους ή διάτρηση είναι υψηλότερος με αυξημένες δόσεις, σε ασθενείς με ιστορικό έλκους, ιδιαίτερα εάν υπήρχαν επιπλοκές με αιμορραγία ή διάτρηση και στους ηλικιωμένους. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να ξεκινούν τη θεραπεία στην κατώτερη διαθέσιμη δόση. Θα πρέπει να εξετάζεται η θεραπεία συνδυασμού με προστατευτικούς παράγοντες (π.χ. μισοπροστόλη ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων) για αυτούς τους ασθενείς, καθώς επίσης και για ασθενείς στους οποίους απαιτείται ταυτόχρονη χορήγηση ασπιρίνης σε χαμηλή δόση ή άλλων φαρμάκων τα οποία είναι πιθανό να αυξήσουν το γαστρεντερικό κίνδυνο.

Ασθενείς με ιστορικό γαστρεντερικής τοξικότητας, ιδιαιτέρως οι ηλικιωμένοι, πρέπει να αναφέρουν κάθε ασυνήθιστο κοιλιακό σύμπτωμα (ειδικά περιπτώσεις γαστρεντερικής αιμορραγίας), κυρίως στα αρχικά στάδια της αγωγής. Συνιστάται προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν ταυτοχρόνως φάρμακα τα οποία ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο για τη δημιουργία έλκους ή αιμορραγίας, όπως από του στόματος κορτικοστεροειδή, αντιθρομβωτικά όπως η βαρφαρίνη, εκλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως η ασπιρίνη.

Όταν εμφανίζεται γαστρεντερική αιμορραγία ή δημιουργία έλκους σε ασθενείς που λαμβάνουν Rantudal, η θεραπεία θα πρέπει να διακόπτεται.

Τα ΜΣΑΦ πρέπει να χορηγούνται με προσοχή σε ασθενείς με ιστορικό γαστρεντερικών διαταραχών (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn) καθώς η κατάστασή τους μπορεί να επιδεινωθεί.

Δερματικές αντιδράσεις. Σοβαρές δερματικές αντιδράσεις, μερικές από τις οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες, συμπεριλαμβανομένης της απολεπιστικής δερματίτιδας, του συνδρόμου Stevens-Johnson και της τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης, έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια σε σχέση με τη θεραπεία με ΜΣΑΦ. Οι ασθενείς φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τέτοιες αντιδράσεις στα αρχικά στάδια της θεραπείας, με την έναρξη αυτών να εμφανίζεται στις περισσότερες των περιπτώσεων εντός του πρώτου μήνα της αγωγής. Η acemetacin θα πρέπει να διακόπτεται με την πρώτη εμφάνιση δερματικού εξανθήματος, βλάβης του βλενογόννου ή με κάθε άλλη ένδειξη υπερευαισθησίας.

Επίσης: Το Rantudal πρέπει να χορηγείται μόνο μετά από στενή ιατρική παρακολούθηση:

 • Σε ασθενείς με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια.

Το Rantudal πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν ορισμένες προφυλάξεις έχουν ληφθεί (ετοιμότητα σε επείγουσα ανάγκη):

 • Σε ασθενείς που έχουν εκδηλώσει αντιδράσεις υπερευαισθησίας (π.χ. με ασθματικές κρίσεις, δερματικές αντιδράσεις ή οξεία ρινίτιδα) στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη/ αναλγητικά.
 • Σε ασθενείς με άσθμα, πυρετό εκ χόρτου, εξοίδηση της μεμβράνης του ρινικού βλεννογόνου, ή χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας.
 • Συμπτώματα επιληψίας, νόσος του Parkinson και προϋπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές μπορεί να επιδεινωθούν στους ασθενείς που λαμβάνουν Rantudal.
 • Σε ασθενείς με αυξημένη τάση για αιμορραγία, μπορεί να επηρεαστεί η συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και να αυξηθεί η αιμορραγία.
 • Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν το Rantudal λαμβάνεται με φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) ή με αλκοόλ.
 • Σε μερικούς ασθενείς που λάμβαναν Rantudal παρατηρήθηκε αύξηση στις εργαστηριακές εξετάσεις της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.

Ηλικιωμένοι

Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών των ΜΣΑΦ, ιδιαιτέρως γαστρεντερική αιμορραγία και διάτρηση, που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν όταν χρησιμοποιείται η κατώτατη αποτελεσματική δόση για την πλέον μικρή διάρκεια θεραπείας που απαιτείται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Λήψη άλλων φαρμάκων

Παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα άλλα φάρμακα, ακόμα και αυτά που δε σας έχουν χορηγηθεί με συνταγή.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας όταν παίρνετε:

 • Διγοξίνη
 • Λίθιο
 • Αντιπηκτικά (βαρφαρίνη)
 • Κορτικοστεροειδή ή άλλα αντιφλεγμονώδη
 • Ακετυλοσαλικυλικό οξύ
 • Προβενεσίδη
 • Αντιβιοτικά πενικιλίνης
 • Διουρητικά και αντιυπερτασικά
 • Καλιοσυντηρητικά διουρητικά
 • Φάρμακα για το ΚΝΣ ή αλκοόλ
 • Αντιθρομβωτικά
 • Αντιαιμοπεταλιακά και εκλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης: Αυξημένος κίνδυνος γαστρεντερικής αιμορραγίας
 • Σουλφονυλουρίες, υδαντοΐνες ή σουλφοναμίδια

Κύηση και θηλασμός: Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας προτού πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Κύηση: To Rantudal αντενδεικνύεται κατά την κύηση.

Γαλουχία: Η αντένδειξη ισχύει επίσης κατά τη γαλουχία, καθώς μικρές ποσότητες της ενεργής ουσίας μπορεί να διέλθουν στο μητρικό γάλα.

Οδήγηση και χειρισμός μηχανών: Ακόμη και όταν λαμβάνεται σωστά, το Rantudal μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα αντίδρασης σε τέτοια έκταση ώστε να διαταραχθεί η ικανότητα οδήγησης και ο χειρισμός μηχανημάτων. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στην αρχή της θεραπείας, όταν η δόση αυξάνεται ή όταν ο ασθενής αλλάζει θεραπεία και σε συνδυασμό με αλκοόλ.

 1. ΧΡΗΣΗ

Πάντοτε να παίρνετε το Rantudal αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Οι συνιστώμενες δόσεις που αναφέρονται παρακάτω, αφορούν σε ενήλικες και πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα της ασθένειας.

Rantudal 60 mg, καψάκια σκληρά: 1 καψάκιο σκληρό 1-3 φορές την ημέρα

Rantudal Retard 90 mg, καψάκια ελεγχόμενης αποδέσμευσης: 1 καψάκιο ελεγχόμενης αποδέσμευσης 1-2 φορές την ημέρα

Τρόπος και διάρκεια χορήγησης

 • Τα καψάκια πρέπει να καταπίνονται ολόκληρα με επαρκή ποσότητα υγρών, κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Οι παρενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν χρησιμοποιώντας την κατώτατη αποτελεσματική δόση για την πλέον μικρή διάρκεια θεραπείας που απαιτείται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Ηλικιωμένοι ασθενείς

Εξαιτίας των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών, το Rantudal πρέπει να χορηγείται μόνο υπό στενή ιατρική παρακολούθηση σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Παιδιά και έφηβοι:

Το Rantudal δε συνιστάται σε παιδιά και εφήβους καθώς δεν υπάρχει εμπειρία σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία.

Εάν πάρετε μεγαλύτερη δόση Rantudal από την κανονική

Εάν πάρετε μεγαλύτερη δόση Rantudal ενημερώστε τον γιατρό σας ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε είναι ναυτία, έμετος, επιγαστρικό άλγος, εφίδρωση, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, υπέρταση, οίδημα του αστραγάλου, ολιγουρία, αιματουρία, αναπνευστική καταστολή, σπασμοί και κώμα.

Εάν παρατηρηθούν συμπτώματα υπερδοσολογίας, συνιστάται συμπτωματική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει: πλύση στομάχου, έναρξη διούρησης με παράλληλη φροντίδα για διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και θεραπεία της καταπληξίας όπου απαιτείται.

Εάν ξεχάσετε να πάρετε το Rantudal

Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε.

Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αυτού του προϊόντος ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

 1. ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ)

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το Rantudal μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.

Οι πιο συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γαστρεντερικές στη φύση τους: πεπτικά έλκη, διάτρηση ή γαστρεντερική αιμορραγία, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς. Ναυτία, έμμετος, διάρροια, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, επιγαστρικό άλγος, μέλαινα, αιματέμεση, ελκώδης στοματίτιδα, παρόξυνση κολίτιδας και νόσος του Crohn.

Λιγότερο συχνά, έχει παρατηρηθεί γαστρίτιδα. Οίδημα, υπέρταση, και καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν αναφερθεί σε σχέση με την θεραπεία με ΜΣΑΦ. Πομφολυγώδεις αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένων του Συνδρόμου Stevens-Johnson και τοξική επιδερμική νεκρόλυση (πολύ σπάνια).

Το Rantudal μπορεί να προκαλέσει, όπως και τα άλλα αντιφλεγνομώδη μη στεροειδή φάρμακα, διαταραχές της νεφρικής, ηπατικής και καρδιακής λειτουργίας όπως και αιματολογικές διαταραχές.

Περιστασιακά:

Ναυτία, έμετος, αδιαθεσία, γαστρεντερικό άλγος, διάρροια, ανορεξία, λανθάνουσα απώλεια αίματος από το γαστρεντερικό (μπορεί να προκαλέσει αναιμία σε ειδικές περιπτώσεις), γαστρεντερικά έλκη (μερικές φορές συνοδευόμενα από αιμορραγία και διάτρηση), κεφαλαλγία, ζάλη, υπνηλία, ίλιγγος, κόπωση, εμβοές των ώτων. Οι ασθενείς πρέπει αμέσως να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σε περίπτωση σοβαρών γαστρεντερικών διαταραχών, ειδικά πόνους στην άνω κοιλία και μαύρες κενώσεις.

Σπανίως:

Άγχος, αναστάτωση, ψύχωση, παραισθήσεις, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, μυϊκή ατονία, περιφερική νευροπάθεια, νεφρική βλάβη, οίδημα, υπέρταση, υπερκαλιαιμία, αντιδράσεις υπερευαισθησίας με ερύθημα, εξάνθημα, κνησμός και κνίδωση, τριχόπτωση, αναφυλακτικές αντιδράσεις, λευκοπενία, αυξημένα ηπατικά ένζυμα, αυξημένη ουρία του αίματος.

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις:

Αιμολυτική ή απλαστική αναιμία, θρομβοκυττοπενία, ακκοκιοκυτταραιμία, παγκυτταροπενία, σοβαρές δερματικές αντιδράσεις, αλλεργικές αντιδράσεις με οίδημα του προσώπου ή των βλεφάρων, φωτοτοξική δερματίτιδα, στοματίτιδα, αφθώδη στοματικά έλκη, καύσος, παγκρεατίτιδα, κολίτιδα, ηπατική βλάβη, τοξική ηπατίτιδα, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, αύξηση της κρεατινίνης, αιματουρία, δύσπνοια, υπεργλυκαιμία, κυκλοφορική ανεπάρκεια, γλυκοζουρία, στηθαγχικές διαταραχές, εγκεφαλικοί σπασμοί, εξασθένηση της ακοής, κερατίτιδα, εξασθένηση της όρασης με διπλωπία και πτερύγισμα, ή ο ασθενής βλέπει χρωματιστές κηλίδες, προβλήματα ενούρησης, κολπική αιμορραγία. Έντονη αλλεργία σε άτομα ευαίσθητα στη χρωστική ταρτραζίνη.

Φάρμακα όπως το Rantudal μπορεί να σχετίζονται με μικρή αύξηση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου) ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους εάν παρατηρήσουν συμπτώματα διαταραχών του αίματος (πυρετός, κυνάγχη, επιφανειακές στοματικές βλάβες, συμπτώματα γρίπης, σοβαρή κόπωση, ρινική και δερματική αιμορραγία).

Εάν κάποια παρενέργεια γίνεται σοβαρή, ή αν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

 1. ΦΥΛΑΞΗ

Να φυλάσσεται σε μέρη που δεν το φθάνουν και δεν το βλέπουν τα παιδιά.Να μη χρησιμοποιείτε το Rantudal μετά την ημερομηνία λήξης που αναφέρεται στο κουτί μετά τη ΛΗΞΗ. Η ημερομηνία λήξης είναι η τελευταία ημέρα του μήνα που αναφέρεται.

Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται στο νερό της αποχέτευσης ή στα σκουπίδια. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας πώς να πετάξετε τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πια. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

 1. ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τι περιέχει το Rantudal

 • Η δραστική ουσία είναι η acemetacin.

Τα άλλα συστατικά είναι:

Rantudal 60 mg, καψάκιο σκληρό: lactose monohydrate, silicon dioxide colloidal, talc purified, magnesium stearate. Σύνθεση καψακίου: gelatin, iron oxide yellow E172 Cl 77492, iron oxide red E172 Cl 77491, titanium dioxide E171 Cl 77891.

Rantudal retard 90 mg, καψάκιο ελεγχόμενης αποδέσμευσης: Έκδοχα στο μίγμα της σκόνης: lactose monohydrate, magnesium stearate, silicon dioxide colloidal, talc.

Έκδοχα στους κόκκους retard: cellacefate, magnesium stearate, polyvidone cross-linked, polyvidone 25.000, talc, triacetin, titanium dioxide E171 Cl 77891.

Σύνθεση κενού καψακίου: gelatin, iron oxide red E172 Cl 77491, iron oxide yellow E172 Cl 77492, iron oxide black E172 Cl 77499, titanium dioxide E171 Cl 77891.

Εμφάνιση του Rantudal και περιεχόμενο της συσκευασίας: Κουτί με 14 καψάκια σε blister.

Κάτοχος αδείας κυκλοφορίας και παραγωγός

Κάτοχος αδείας κυκλοφορίας

MEDA PHARMACEUTICALS ΑΕ

Ευρυτανίας 3, 152 31 Χαλάνδρι – Ελλάδα Tηλ: 210 67 75 690

Fax.: 210 67 75 695

Παραγωγός

MEDA MANUFACTURING GmbH

Neurather Ring 1, 51063 Cologne – Γερμανία

Το παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης εγκρίθηκε για τελευταία φορά στις: 8-6-2010.

Δείτε επίσης