Το χρόνιο στρες διεγείρει τη βητατροφίνη και επιβραδύνει τη λιπόλυση

Οι μελέτες την τελευταία δεκαετία δείχνουν ότι το στρες ευθύνεται ή επιβαρύνει πολλές καταστάσεις που προηγουμένως δεν είχαν αναγνωριστεί. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το στρες επιβαρύνει, ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου, την καρδιά, αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο και διαβήτη τύπου 2 καθώς και ότι μικραίνει τα τελομερή των χρωμοσωμάτων με αποτέλεσμα να συντομεύει το προσδόκιμο ζωής. Υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι το στρες συνεισφέρει στην παχυσαρκία.

stres 6Τώρα μια μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BBA Molecular and Cell Biology of Lipids δείχνει ότι το χρόνιο στρες διεγείρει την παραγωγή μίας πρωτεΐνης, η οποία ονομάζεται βητατροφίνη (betatrophin), και μειώνει την ικανότητα του σώματος να προκαλεί λιπόλυση (δηλαδή να διασπά τα αποθηκευμένα τριγλυκερίδια). Η διαδικασία τη λιπόλυσης είναι σημαντική διότι ύστερα από αυτή τα διάφορα λιπαρά οξέα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος για να “καούν” και να αποτελέσουν πηγή ενέργειας.

Η βητατροφίνη και οι επιδράσεις της στον οργανισμό έως τώρα δεν ήταν αρκετά γνωστές, έτσι οι ερευνητές έκαναν ορισμένα πειράματα σε ποντίκια και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΗΤΑΤΡΟΦΙΝΗΣ

Τα πειράματα στα κύτταρα έδειξαν ότι η βητατροφίνη παίζει ρόλο στην ρύθμιση του σωματικού λίπους. Επίσης έδειξαν ότι στα ποντίκια που παρουσίαζαν μεταβολικό στρες, τα επίπεδα της βητατροφίνης ήταν σημαντικά αυξημένα στον συκώτι και τον λιπώδη ιστό ενώ ο μηχανισμός καύσης του λίπους λειτουργούσε με αργούς ρυθμούς. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι  βητατροφινη καταστέλλει ένα ένζυμο, την τριγλυκεριδική λιπάση του λιπώδους ιστού (ATGL – adipose triglyceride lipase protects) που διασπά το αποθηκευμένο λίπος.

To συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η βητατροφίνη είναι μία πρωτεΐνη που επηρεάζεται από το στρες. Κατά συνέπεια το στρες επιδρά αρνητικά στο μεταβολισμό του λίπους, εμποδίζοντας την καύση του και άρα το σωματικό βάρος.

«Το στρες ευνοεί τη συσσώρευση λίπους ή τουλάχιστον επιβραδύνει την καύση του», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, Λι-Γιουν Γανγκ, καθηγήτρια Αιματοπαθολογοανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις και να επιδιώκουμε να έχουμε μια ισορροπία στη ζωή μας».

Οι ερευνητές δεν έχουν εξετάσει τις επιδράσεις της βητατροφίνης στο μεταβολισμό του λίπους σε ανθρώπους αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως ότι συμβαίνει στα ποντίκια συμβαίνει και στον άνθρωπο.

Δείτε επίσης