Η ασπιρίνη μειώνει κατά 40% τους θανάτους από καρκίνο του προστάτη

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που έχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο αποκομίζουν οφέλη από την λήψη ασπιρίνης, αλλά έχουν κι ένα επιπλέον όφελος στην περίπτωση που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.

aspirin_ 6Οι άνδρες που λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του προστάτη κατά 40% μετά τη διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 22.000 άνδρες οι οποίοι συμμετείχαν σε μια έρευνα που ονομάζεται Physicians’ Health Study. Η έρευνα αυτή είχε ξεκινήσει το 1982 και ανέλυε τα οφέλη και τους κινδύνους από την χρήση ασπιρίνης και της β-καροτένης στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και του καρκίνου.

Αιμοπετάλια και ανοσοποιητικό σύστημα

Περίπου 3.200 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη σε διάστημα 30 ετών, εκ των οποίων πέθαναν 400.

Η μελέτη βρήκε ότι οι αυτοί που έπαιρναν πάνω από τρία χάπια ασπιρίνης την εβδομάδα, είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, μεταξύ αυτών που παρουσίασαν καρκίνο του προστάτη, η χρήση της ασπιρίνης μετά τη διάγνωση σχετίστηκε με 39% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, φάνηκε πως η ασπιρίνη απέτρεπε τους θανάτους αλλά όχι την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Αναφερόμενος στη δράση της ασπιρίνης, ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κρίστοφερ Άλαρντ εξήγησε ότι η ικανότητα της ασπιρίνης να καταστέλλει τη θρόμβωση  μέσω της δράσης των αιμοπεταλίων ενδεχομένως εξηγεί ως ένα σημείο το τρόπο που αναχαιτίζει την εξέλιξη της ασθένειας.

«Τα πολλά αιμοπετάλια πιθανόν να προστατεύουν τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα από το σύστημα αναγνώρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Μειώνοντας τα αιμοπετάλια, το ανοσοποιητικό σύστημα ίσως μπορεί να αναγνωρίζει καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα», ανέφερε ο Άλαρντ.

Δείτε επίσης