Η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών

Η άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine από Ολλανδούς επιστήμονες.

askhsh 6Αν και η σωματική δραστηριότητα δεν συστήνεται στους καρκινοπαθείς στο πλαίσιο της θεραπείας τους, η ανασκόπηση δείχνει ότι διάφορες μορφές άσκησης (περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι, μυϊκή ενδυνάμωση κ.α.) συντελούν σε καλύτερη σωματική, πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική λειτουργικότητα των καρκινοπαθών.

«Δεν συστήνεται η τροποποίηση της αντικαρκινικής θεραπείας για χάρη της γυμναστικής αλλά οι ασθενείς μπορούν να ασκηθούν και να ελέγξουν ορισμένα συμπτώματα της ασθένειες καθώς και τις παρενέργειες της αντικαρκινικής θεραπείας», ανέφερε η Κέρυ Κουρνέγια ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα του Καναδά.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 16 δημοσιευμένες μελέτες, στις οποίες καρκινοπαθείς είχαν  ακολουθήσει κάποια μορφή άσκησης και συγκρίθηκαν με άλλους που απλώς είχαν τη συνηθισμένη φροντίδα. Πέντε μελέτες αφορούσαν ασθενείς με καρκίνο του μαστού, δύο αφορούσαν άτομα με λέμφωμα και σε έξι αφορούσαν ασθενείς με άλλου είδους όγκων.

Γυμναστική έκαναν 877 ασθενείς οι οποίοι ανέφεραν σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής από τα άτομα που δεν είχαν ασκηθεί. Βελτιώσεις είχαν καταγραφεί, ως προς την αυτοεκτίμηση, την σωματική λειτουργικότητα, την κόπωση, τη διάρκεια της νοσηλείας και τις επισκέψεις σε γιατρούς.

Η συχνότητα της άσκησης ήταν 2-5 φορές την εβδομάδα. Οι ασθενείς είτε γυμνάζονταν υπό την επίβλεψη ειδικών είτε μόνοι τους στο σπίτι. Η άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα δεν φάνηκε να προσφέρει κάτι πολύ περισσότερο από την άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα.

Οι ασθενείς που είχαν αρχίσει να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπεία είχαν περισσότερα οφέλη από εκείνους που ξεκίνησαν μετά το τέλος της θεραπείας.

Δείτε επίσης