Το εκχύλισμα σκόρδου επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης

Το σκόρδο μπορεί να επιβραδύνει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας η οποία προκαλεί στένωση στις αρτηρίες της καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition.

Επιστήμονες από το LA BioMed το οποίο υπάγεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια χορήγησαν εκχύλισμα σκόρδου σε 55 άτομα ηλικίας 40-75 ετών που είχαν μεταβολικό σύνδρομο (είχαν τουλάχιστον τρεις από τους εξής πέντε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου: υπέρταση, χαμηλή καλή χοληστερίνη, υψηλά τριγλυκερίδια, η υψηλή περίμετρο μέσης και υψηλό σάκχαρο).

Αρχικά, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιαιογραφία για να καταγραφεί το μέγεθος της αθηρωματικής πλάκας των στεφανιαίων αρτηριών (των αρτηριών της καρδιάς). Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, ζητώντας από τους μισούς να καταναλώνουν κάθε μέρα εκχύλισμα σκόρδου και από τους άλλους μισούς μία εικονική ουσία.

Ένα χρόνο αργότερα, επανέλαβαν σε όλους την αξονική στεφανιαιογραφία και βρήκαν ότι σε όσους κατανάλωναν το εκχύλισμα σκόρδου υπήρξε επιβράδυνση της εξέλιξης της αθηρωματικής πλάκας κατά 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μείωση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η μείωση αφορούσε και τις μαλακές αθηρωματικές πλάκες,  αυτές που παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να “σπάσουν” και να προκληθεί θρόμβωση και καρδιακή προσβολή.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης και να αντιστρέψει τα πρώιμα στάδια της στεφανιαίας νόσου», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής  Μάθιου Τζ. Μπάντοφ, καθηγητής Ιατρικής.

Δείτε επίσης