Η βραδυκαρδία χωρίς συμπτώματα δεν προκαλεί καρδιακή νόσο

Οι άνθρωποι που έχουν βραδυκαρδία, χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine από Αμερικανούς ερευνητές του Wake Forest Baptist Medical Center.

kardiakos rythmosΟ φυσιολογικός καρδιακός παλμός για έναν ενήλικα, σε κατάσταση ηρεμίας είναι μεταξύ 60-100 χτύπους το λεπτό αλλά υπάρχουν και άτομα που έχουν κάτω από 60 παλμούς σε κατάσταση ανάπαυσης. Όταν ο καρδιακός ρυθμός πέσει κάτω από 60 χτύπους το λεπτό θεωρείται αργός και ανεξάρτητα από την αιτία, θεωρείται ότι υπάρχει βραδυκαρδία (για τις αιτίες δείτε εδώ).

Λόγω της βραδυκαρδίας μπορεί να προκαλείται δύσπνοια, κόπωση, ζαλάδα, αίσθημα λιποθυμίας ή ακόμα και στηθάγχη διότι η καρδιά δεν αντλεί επαρκή ποσότητα αίματος και άρα οξυγόνου. Συνήθως τα συμπτώματα υπάρχουν όταν οι σφυγμοί πέσουν κάτω από 50 το λεπτό. Πάντως κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν είναι ασυνήθιστο ο καρδιακός ρυθμός να είναι 40-50 παλμοί το λεπτό. Να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες αθλητές μπορεί να έχουν βραδυκαρδία χωρίς κανένα πρόβλημα διότι η δυνατή καρδιά τους αντλεί το αίμα που χρειάζεται το σώμα τους. Για παράδειγμα ο Ισπανός ποδηλάτης  Miguel Indurain, ο οποίος κέρδισε πέντε συνεχόμενες φορές στον γύρο της Γαλλίας, μετρήθηκε να έχει 28 σφυγμούς το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας.

Μεταξύ των μη αθλητών, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που προκαλεί η βραδυκαρδία  διαφέρει, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο αν η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Οι β-αναστολείς και οι αναστολείς διαύλου ασβεστίου σχετίζονται με θανάτους

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν 5.831 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45-84 ετών για πάνω από δέκα χρόνια, που συμμετείχαν στη μελέτη Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Κανένα από αυτά τα άτομα δεν είχε καρδιακή νόσο στην αρχή της μελέτης.

Ο μέσος καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης ήταν 63 χτύποι το λεπτό και μόνο το 5,3% είχε  κάτω από 50 σφυγμούς το λεπτό. Η μελέτη βρήκε ότι λιγότεροι από 50 καρδιακοί σφυγμοί το λεπτό δεν ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σχέση από τα άτομα που έχουν μέχρι 80 σφυγμούς το λεπτό. Ο κίνδυνος υπήρχε για καρδιακό ρυθμό μεγαλύτερο από 80 χτύπους το λεπτό.

Ωστόσο, υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για άτομα καρδιακό ρυθμό χαμηλότερο των 50 χτύπων το λεπτό, όταν αυτά λάμβαναν φάρμακα για την ταχυκαρδία: β-αναστολείς και αναστολείς διαύλου ασβεστίου.

«Η βραδυκαρδία μπορεί να είναι προβληματική για άτομα που παίρνουν φάρμακα για τις ταχυπαλμίες. Και πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο το αν η σχέση αυτή σχετίζεται με τον καρδιακό παλμό ή τη χρήση των φαρμάκων. Τα άτομα με ασυμπτωματική βραδυκαρδία δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την υγεία τους», ανέφερε ο Ajay Dharod, επικεφαλής της μελέτης.

Δείτε επίσης