ΠΟΥ: Επικίνδυνα τζάκια και σόμπες που δεν σφραγίζονται αεροστεγώς

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η θέρμανση του σπιτιού με τζάκια και σόμπες που δεν σφραγίζονται αεροστεγώς επιβαρύνει σημαντικά την υγεία.

Κάθε χρόνο 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των ρύπων που εισπνέουν καθώς προσπαθούν να ζεσταθούν και να τραφούν καίγοντας μέσα στο σπίτι τους στερεές ύλες (π.χ. ξύλα, κάρβουνα κλπ) σε ανοιχτές εστίες και σε σόμπες απ’ όπου διαφεύγει καπνός.

Αυτού του είδους οι καύσεις παράγουν μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εισέρχονται βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Όταν οι χώροι όπου γίνεται η καύση δεν αερίζονται αρκετά, τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα 100 φορές πάνω από τα αποδεκτά όρια.

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό επειδή είναι φτωχοί ή/και ζουν σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Οι κυριότερες αιτίες θανάτου των ανθρώπων που επιβαρύνονται με τα αιωρούμενα σωματίδια είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια (αποτελούν το 34% των θανάτων από την οικιακή ρύπανση), το έμφραγμα (26% των θανάτων), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (22% των θανάτων), η πνευμονία (12%) και ο καρκίνος του πνεύμονα (6%).

Από την οικιακή ρύπανση κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται περισσότερες ώρες στο σπίτι. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι η έκθεση στην οικιακή ρύπανση διπλασιάζει τον κίνδυνο πνευμονίας στα παιδιά, καθώς και τον κίνδυνο χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στους ενήλικες.

Δείτε επίσης