ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ

Οι σαλμονέλλες αποτελούν ένα γένος gram-αρνητικών βακτηρίων που υπάρχουν στους ανθρώπους είτε ως έποικοι, είτε ως αιτία ενεργούς εντερικής ή συστηματικής λοίμωξης.

Οι περισσότερες περιπτώσεις τυφοειδούς πυρετού που οφείλονται στην Salmonella typhi μεταδίδονται με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού.

Τα πουλερικά και τα προϊόντα των πουλερικών είναι οι πιο σημαντικές πηγές και θεωρούνται ότι αποτελούν την αιτία στις μισές σχεδόν επιδημίες.

Μετά από ένα χρόνο επώασης 1 έως 2 εβδομάδων, εμφανίζεται αιφνίδια συνήθως πυρετός, ρίγη, κεφαλαλγία, δυσκοιλιότητα και βρογχίτιδα.

Μετά από 7 έως 10 μέρες πυρετού, παρουσιάζεται διάρροια και δερματικές βλάβες που συνίστανται σε ροδόχροες κηλίδες ή βλατίδες (ροδάνθη) διαμέτρου 2 έως 5 mm στο πρόσθιο τμήμα του κορμού, μεταξύ του ομφαλού και των θηλών. Αναπτύσσονται κατά ομάδες και κάθε ομάδα αποτελείται από 10 έως 20 βλάβες που διαρκούν 3 έως 4 μέρες ενώ η συνολική διάρκεια του εξανθήματος είναι 2 έως 3 εβδομάδες σε περιπτώσεις, οι οποίες δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία.

Η ροδάνθη παρουσιάζεται στο 50% έως 60% των περιπτώσεων σαλμονέλλωσης.

Ένα πιο εκτεταμένο ερυθηματώδες εξάνθημα που εκδηλώνεται στα αρχικά στάδια της νόσου, το τυφώδες ερύθημα αναφέρεται σπάνια, όπως επίσης το οζώδες ερύθημα, η κνίδωση και τα έλκη ή τα υποδόρια αποστήματα.

Η διάγνωση της σαλμονέλλωσης επιβεβαιώνεται με την καλλιέργεια του μικροοργανισμού από το αίμα, τα κόπρανα, το δέρμα ή το μυελό των οστών.

Αν ο μικροοργανισμός δεν αναπτυχθεί σε θρεπτικό υλικό Shigella-Salmonella, η δεν αναλυθεί σωστά μπορεί εσφαλμένα να αναφερθεί ως κολοβακτηριοειδές.

Το προτιμώμενο αντιβιοτικό είναι είτε η σιπροφλοξασίνη, είτε η κεφτριαξόνη.

Ενίοτε, ο S. typhi μπορεί να προκαλέσει δερματικές βλάβες χωρίς συστηματική λοίμωξη. Επίσης, η λοίμωξη με μη τυφοειδική Salmonella, όπως η S. enterica, μπορεί να προκαλέσει εντερικό πυρετό με συνοδό ροδάνθη.

Δείτε επίσης