Ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου μαστού

Οι γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια μελέτη Δανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Endocrinology.

karkinos mastou 6Ο θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, την ανάπτυξη και ωρίμανση του ανθρώπινου σώματος, ενώ με τις ορμόνες που εκκρίνει συμβάλλει στη ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών του σώματος. Ο υπερθυρεοειδισμός επιταχύνει το μεταβολισμό μειώνοντας το σωματικό βάρος, προκαλώντας ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, νευρικότητα και άλλα συμπτώματα.

Θεραπεία για τον θυρεοειδή και καρκίνος του μαστού

Ερευνητές από το Aarhus University Hospital εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν γυναίκες από τη Δανία από το 1978 μέχρι το 2013, εκ των οποίων καμία δεν είχε καρκίνο όταν άρχισε η μελέτη. Οι καρκίνοι του μαστού καταγράφονταν κάθε 5-7 χρόνια. Οι επιστήμονες κατέγραψαν 61.837 γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό και 80,343 με υποθυρεοειδισμό.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό είχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με όσες είχαν φυσιολογική λειτουργία του αδένα. Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό είχαν 6% μικρότερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Mette Sogaard, παρόμοια συσχέτιση μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και καρκίνου του μαστού έχει διαπιστωθεί και σε τρεις άλλες μελέτες.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η υπάρχει σχέση αιτίας – αποτελέσματος καθώς υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για τη συσχέτιση. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό είναι περισσότερο πιθανόν να υποβάλλονται σε μαστογραφία. Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού έχει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για αύξηση του κινδύνου καρκίνου μαστού.

Άλλοι ερευνητές σχολίασαν ότι η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα καθώς το ενδοκρινικό σύστημα είναι περισσότερο περίπλοκο από όσο έχει γίνει κατανοητό μέχρι σήμερα. Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζεται από τις  ορμόνες αλλά χρειάζεται περισσότερη μελέτη γι’ αυτό το θέμα.

Δείτε επίσης