Ιllusion: Κριτική της νεο-νουάρ ταινίας του Σάββα Καρύδα

Ένα ενδιαφέρον νεο-νουάρ είναι η καινούργια ταινία του σκηνοθέτη Σάββα Καρύδα “Illusion”. Η ταινία ακολουθεί πιστά τους κώδικες του είδους και αναφέρεται στο ξέφτισμα των ηθών στην ελληνική κοινωνία.

illusionΟ Σάββας Καρύδας, βραβευμένος στο παρελθόν για την εξαιρετική μικρού μήκους ταινία «Αμέρικα», επιστρέφει με ένα φιλμ νουάρ που χαρτογραφεί τη σκοτεινή πλευρά της πόλης και κάνει ένα έμμεσο σχόλιο για τη μηδενιστική Ελλάδα της κρίσης. Πρόκειται για μια ταινία που ο θεατής αξίζει να δει, καθώς είναι μια άλλη πρόταση του ελληνικού κινηματογράφου.

Στο ρόλο της femme fatale, το πρώην μοντέλο Ζένια Καπλάν που μαγνητίζει με το βλέμμα και την ερμηνεία της. Ο Σήφης Πολυζωίδης είναι εκπληκτικός στο ρόλο του looser-αντιήρωα που ψάχνει να ξεφύγει από τη μίζερη καθημερινότητα της ζωής του. Πειστικός στο ρόλο του alter ego του ήρωα ο Γιάννης Στάνκογλου ενώ μια από τις καλύτερες ερμηνείες που έχουν υπάρξει στον ελληνικό κινηματογράφο είναι αυτή του Δημήτρη Ήμελλου ως νονού της νύχτας.

Η φωτογραφία αποδίδει απόλυτα την αίσθηση του φιλμ νουάρ ενώ ο Σάββας Καρύδας με επιδεξιότητα αφηγείται την ιστορία.

Λίγα λόγια για την ιστορία:

O Σωτήρης, ένας οικονομικός συντάκτης τοπικής εφημερίδας, βυθισμένος στην πλήξη της καθημερινότητας του, βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας ρωσίδας, της Όλγας. Στην προσπάθειά του να τη συναντήσει ξανά, έρχεται αντιμέτωπος με την δολοφονία ενός νονού της νύχτας δια χειρός Όλγας η οποία αποδεικνύεται ότι δουλεύει σε στριπτιζάδικο. Το πάθος του για εκείνη τον οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπου καλείται να παλέψει με μια σειρά ψευδαισθήσεων και να βρει που κρύβεται η αλήθεια.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης: «Ο ήρωας αναζητάει την αγάπη, την επιτυχία, το χρήμα. Βρίσκεται σε ένα συνεχές κυνήγι ψευδαισθήσεων». Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την εκτεταμένη χρήση των καθρεπτών, που εντάσσει στα πλάνα του. Μέσα από αυτή την τεχνική προβάλλεται το μυστήριο, που περιβάλλει κάθε χαρακτήρα και κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση. Οι αντανακλάσεις των καθρεφτών στο στριπτιζάδικο (αλά «Κυρία από τη Σαγκάη») δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην ταινία. Οι γωνίες λήψης και οι συμβολισμοί, όπως ο συμβολισμός του ρίσκου που παίρνει ο ήρωας σε ένα παιχνίδι τύχης που σχετίζεται με το ρίσκο της ζωής που λαμβάνει, κινούν το ενδιαφέρον του θεατή. Το  σενάριο ακολουθεί πιστά τα χαρακτηριστικά του φιλμ νουάρ.

Στην οικονομική κρίση, στο ξέφτισμα των ηθών, στην εκμετάλλευση των ανθρώπων, στην έλλειψη εμπιστοσύνης στις ανθρώπινες σχέσεις, σε μία προσπάθεια για επιβίωση που αλλοιώνει την ανθρώπινη ουσία. Τελικά, όταν χαθούν οι ψευδαισθήσεις και δούμε τα πράγματα καθαρά, τι θα έχει μείνει;

Πρωταγωνιστούν: Ζένια Καπλάν, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Ήμελλος. Μουσική: Μάριος Στρόφαλης.

Δείτε επίσης