Το αβοκάντο μειώνει την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Συνήθως τα φρούτα περιέχουν ελάχιστα λιπαρά αλλά το αβοκάντο αποτελεί εξαίρεση. Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο έχουν 14,7 γραμμάρια λίπους, γι’ αυτό και παρέχουν περίπου 160 θερμίδες. Το 75% των θερμίδων τους προέρχεται από τα λιπαρά του φρούτου, τα οποία όμως κατά 67% είναι ωφέλιμα μονοακόρεστα λίπη. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι μόνο το 4% του συνόλου των λιπαρών.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά ρίχνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) χωρίς να επηρεάζουν την καλή (HDL). Αντίθετα τα κορεσμένα λιπαρά -πλην του στεατικού οξέος- ανεβάζουν τόσο την κακή όσο και την καλή χοληστερίνη και γι’ αυτό το λόγο από τη δεκαετία του 1950 θεωρούνται ανθυγιεινά.

Λόγω των πολλών λιπαρών του, το αβοκάντο εθεωρείτο απαγορευμένο φρούτο αλλά οι μελέτες της τελευταίας δεκαετίες δείχνουν ότι μπορεί να ελαττώσει τόσο τη χοληστερίνη όσο και τα τριγλυκερίδια. Αυτό επιβεβαιώνει μια μετα-ανάλυση ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ειρηνικού, στο Στόκτον της Καλιφόρνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Lipidiology.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ευρήματα 10 κλινικών μελετών για το αβοκάντο στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 229 άτομα.

Τα οφέλη

Κατά την έναρξη των μελετών οι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογική έως ήπια αυξημένη ολική χοληστερίνη (έως 240 mg/dl), τριγλυκερίδια έως 150 mg/dl και κακής (LDL) χοληστερίνη έως 150 mg/dl.

Όταν άρχισαν να καταναλώνουν αβοκάντο αντικαθιστώντας άλλες τροφές που περιείχαν κορεσμένα λιπαρά (π.χ. βούτυρα), η ολική χοληστερίνη μειώθηκε, κατά μέσο όρο, 19 mg/dl, τα τριγλυκερίδια κατά 27 mg/dl και η LDL χοληστερίνη κατά 16,5 mg/dl.

Από την άλλη μεριά, η καρδιοπροστατευτική HDL χοληστερίνη δεν ελαττώθηκε σχεδόν καθόλου κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι το αβοκάντο ωφελεί την υγεία της καρδιάς, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Sachin Shah, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής Πρακτικής του πανεπιστημίου του Ειρηνικού.

Παραμένει ακόμα άγνωστη η ιδανική ποσότητα αβοκάντο που πρέπει να καταναλώνει κάποιος, ενώ απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να διερευνηθεί ο αντίκτυπος των αβοκάντο στα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα, πρόσθεσε o Shah. Ο ίδιος τόνισε ότι τα οφέλη παρατηρήθηκαν ακόμα και στην περίπτωση των ανθρώπων που δεν είχαν υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.

Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και κάλιο – περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες. Περιέχουν και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές στερόλες και καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Τέλος, τα 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν 5-6 γραμμάρια φυτικές ίνες.

Τα λιπαρά του φρούτου βοηθάνε σημαντικά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D. Κ και Ε αλλά και των καροτενοειδών που περιέχει.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με μια μελέτη, μισό αβοκάντο μαζί με το μεσημεριανό φαγητό μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού της πείνας και να περιορίσει τη λαχτάρα για τσιμπολόγημα αργότερα μειώνοντας τη πρόσληψη θερμίδων. Το αποτέλεσμα αυτό θεωρείται πως οφείλεται στα λιπαρά του φρούτου και τις φυτικές ίνες.

Περισσότερα για τα οφέλη του αβοκάντο δείτε εδώ.

Δείτε επίσης