Η εγκυμοσύνη μετά τα 40 αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Stroke Association’s , στο Λος Άντζελες, η εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 40 ετών αυξάνει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα.

egkymosynh hlikia 6Ερευνητές του Zeenat Qureshi Stroke Institute στη Μινεσότα, με επικεφαλής τον καθηγητή Adnan Qureshi, εξέτασαν δεδομένα για περισσότερες από 72.000 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, οι οποίες είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Women’s Health Initiative.

Πάνω από 3.300 γυναίκες είχαν κάνει παιδί μετά την ηλικία των 40. Καταγράφηκαν τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος και θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο επί 12 χρόνια και συγκρίθηκαν με αυτά που παρουσιάστηκαν σε  γυναίκες που είχαν γίνει μητέρες σε μικρότερη ηλικία.

Επηρεάζουν υπέρταση και διαβήτης κύησης

Ο κίνδυνος για αιμορραγικό εγκεφαλικό αυξανόταν από το 0,5% που ήταν στις νεότερες γυναίκες, στο 1% για τις ηλικίες πάνω από 40.

Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 50% πιο πιθανό σε γυναίκες που είχαν μείνει έγκυες μετά την ηλικία των 40 ετών. Η συσχέτιση ίσχυε ακόμα και μετά την συνεκτίμηση της ηλικίας, της φυλής, της συγγενούς καρδιακής ανεπάρκειας, της υπέρτασης και άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εκτός από την περίπτωση του αιμορραγικού εγκεφαλικού, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος και για ισχαιμικό εγκεφαλικό, έμφραγμα και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο για τις γυναίκες που κυοφορούσαν μετά τα 40. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έμειναν έγκυες σε νεότερη ηλικία είχαν πιθανότητα 2,4% για ισχαιμικό εγκεφαλικό ενώ οι γυναίκες πάνω από τα 40 είχαν πιθανότητα 3,8%. Η πιθανότητα καρδιακής προσβολής ανέβαινε από το 2,5% στο 3%. Αλλά ύστερα από συνεκτίμηση άλλων παραγόντων, η αύξηση αυτών των κινδύνων δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες που είχαν εγκυμοσύνη μετά τα 40 είχαν 3,9% κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο ενώ οι νεότερες γυναίκες είχαν αντίστοιχο κίνδυνο 2,3%.

«Η υπέρταση θεωρήθηκε βασική αιτία του αυξημένου κινδύνου, αλλά η εγκυμοσύνη σε όψιμη ηλικία φάνηκε να είναι από μόνη της παράγοντας κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο», ανέφερε ο Qureshi. Και συμπλήρωσε ότι οι γυναίκες που μένουν έγκυες μετά τα 40 θα πρέπει να φροντίζουν την καρδιοαγγειακή τους υγεία τώρα που ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. «Η  εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία είναι αιτία πρόκλησης στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα» σημείωσε.

Ο καθηγητής ανέφερε πως είναι ήδη γνωστό ότι οι γυναίκες που μένουν έγκυες σε μεγάλη ηλικία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης και διαβήτη κύησης, άρα ίσως αυτά να δίνουν την προδιάθεση εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Βρετανίας που αφορούν το 2014, το 4% των παιδιών σ’ αυτή τη χώρα γεννιούνται από μητέρες άνω των 40 ετών.

Δείτε επίσης