Βήτα καροτίνη και καρκίνος του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων

Η τακτική κατανάλωση βήτα καροτίνης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων έως και κατά 60% δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

karkinos mastou6 6 6Φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη – όπως σπανάκι, κόκκινες πιπεριές και μάνγκο – έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η βήτα καροτίνη είναι ένα φυτοχημικό που δίνει σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά τα φωτεινά χρώματα τους.

Για χρόνια, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση βήτα καροτίνης αποτελεί μέρος της υγιεινής διατροφής και ότι προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Η τελευταία μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού είναι μεγαλύτερα από ό, τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα.

Επιστήμονες από όλη την Ευρώπη εξέτασαν τα αποτελέσματα μιας από τις μεγαλύτερες μελέτες που έγιναν ποτέ για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου -European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition – κοιτώντας ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και άλλων διατροφικών στοιχείων για να δουν πως επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή 1.500 γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και άλλες 1.500 γυναίκες ελεύθερες καρκίνου.

Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες και υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις για να μετρηθούν τα επίπεδα της βήτα καροτίνης καθώς και άλλες ουσίες φυτικής προέλευσης όπως η βιταμίνη C και το λυκοπένιο.

Καρκίνος του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τροφές με βήτα καροτίνη – όπως τα καρότα και πιπεριές – είχαν 40-60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολύπλοκη ασθένεια, που έχει διάφορες μορφές, κάθε μία εκ των οποίων έχει τους δικούς της τρόπους αντιμετώπισης. Οι καρκίνοι του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των όγκων του μαστού.

Πάντως, η βήτα καροτίνη δεν φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των καρκίνων του μαστού. Τα οφέλη από άλλες χημικές ουσίες των φυτών ήταν επίσης αμελητέα, είπαν οι ερευνητές.

Η βήτα καροτίνη είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό, βοηθώντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως τα συμπληρώματα βήτα καροτίνης σε υψηλές δόσεις έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του πνεύμονα σε μερικούς ανθρώπους.

Να σημειωθεί ότι ενώ είναι πολύ σημαντικό να τρώει κανείς λαχανικά, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο superfood, όταν πρόκειται για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Όλες οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και άλλες ασθένειες μέσω υγιεινών επιλογών που αφορούν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, όπως είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ.

Δείτε επίσης