Πόσο αλάτι περιέχουν οι σούπες, τα τυριά και τα δημητριακά

Διάφορα τρόφιμα του εμπορίου περιέχουν πολύ αλάτι, με ορισμένες σούπες σε κονσέρβα, τυριά τσένταρ, έτοιμα γεύματα και δημητριακά πρωινού να είναι είναι πρωταθλητές σε περιεκτικότητα νατρίου.

Το 40% του αλατιού είναι νάτριο το οποίο προκαλεί άνοδο στην αρτηριακή πίεση του αίματος σε αρκετούς ανθρώπους. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί κύρια αιτία νεφροπάθειας, αιμορραγικών εγκεφαλικών ενώ είναι συμβάλλει στην καρδιακή νόσο. Το 10% των θανάτων από καρδιά μπορεί να οφείλεται στο αλάτι.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών, οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού).

Σούπες και τυριά

Η ομάδα Consensus Action on Salt and Health στη Βρετανία ανακοίνωσε τα ευρήματά της από αναλύσεις που έκανε σε δημοφιλή έτοιμα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Αρκετό αλάτι κρύβεται στις σάλτσες ντομάτας, το κέτσαπ, στη μουστάρδα και στις έτοιμες σούπες.

Διαπιστώθηκε ότι το 47% από τις 45 σούπες που εξετάσθηκαν περιέχουν ανά μερίδα τουλάχιστον ίδια ποσότητα άλατος με δύο κομμάτια πίτσα «μαργαρίτα» (περιέχει τυρί και ντομάτα). Η χειρότερη απ’ όλες τις σούπες ήταν μία ιταλική που περιείχε ντομάτα και βασιλικό έχοντας 3,5 γραμμάρια αλάτι ανά 400 γραμμάρια – περισσότερο και από ένα μεγάλο χάμπουργκερ με μεγάλη μερίδα τηγανητές πατάτες σε ένα φαστ φουντ.

Το 95% των 201 τεμαχίων τυριού που εξέτασαν οι ερευνητές περιείχαν περισσότερο αλάτι απ’ ό,τι ένα πακέτο πατατάκια. Σε κάποιες περιπτώσεις το αλάτι των σημερινών τυριών είναι περισσότερο από αυτό που είχε βρεθεί το 2012. Σημειώνεται ότι το λιγότερο αλάτι μεταξύ των τυριών περιέχει το ανθότυρο και η άσπρη μοτσαρέλα.

Πολύ αλάτι βρέθηκε και στα 42 έτοιμα γεύματα που εξετάστηκαν, ακόμα κι όταν βασίζονταν σε υγιεινά τυριά όπως το κότατζ.

Όσον αφορά τα δημητριακά πρωινού, παρότι μερικές εταιρείες έχουν μειώσει την περιεκτικότητα σε νάτριο, κάποιες την αύξησαν και παρατηρούνται τεράστιες αποκλίσεις. Η μελέτη βρήκε ότι ένα τρόφιμο περιείχε 1,13 γραμμάρια νάτριο ανά 100 γραμμάρια και ένα άλλο 0,34 γραμμάρια. Να σημειωθεί ότι τα κορνφλέικς περιέχουν 1,1 γραμμάρια αλάτι ανά 100 γραμμάρια (είναι δηλαδή 10% πιο αλμυρά από το θαλασσινό νερό).

Να σημειωθεί ότι το περισσότερο αλάτι περιέχει ο ζωμός κότας (μόλις 10 γραμμάρια έχουν 1.000 mg νάτριο). Το σαλάμι επίσης είναι μια βόμβα νατρίου (90 γραμμάρια μπορεί να περιέχουν 1.850 mg νάτριο).

Στη χώρα μας, μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει ότι το 40% του αλατιού που καταναλώνουμε προέρχεται από το ψωμί το οποίο παρέχει, κατά μέσο όρο, 4 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Η κατανάλωση άλατος στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια, είναι δηλαδή 4 γραμμάρια μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη.

Μια μελέτη έχει βρει ότι οι πίτσες μπορεί να έχουν πάνω από 10 γραμμάρια αλάτι ενώ μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αλάτι μπορεί να παχαίνει ανεξάρτητα από τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Φαίνεται επίσης ότι το αλάτι σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό από τη μια πλευρά μπορεί να είναι καλό -για τους ηλικιωμένους- από την άλλη όμως φαίνεται πως το αλάτι σχετίζεται με τα αυτοάνοσα νοσήματα. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί που έχουν “ζάχαρο” πρέπει να προσέχουν την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνουν.

Δείτε ποιες τροφές περιέχουν το περισσότερο αλάτι εδώ.

Δείτε επίσης