Το γιαούρτι προστατεύει από την υπέρταση

Πέντε ή περισσότερα γιαούρτια την εβδομάδα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) στις γυναίκες, βρήκε μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και παρουσιάστηκε στη συνάντηση «EPI/Lifestyle 2016» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν περισσότερα από 170.000 άτομα τα οποία οι επιστήμονες παρακολούθησαν μέχρι και 30 χρόνια. Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε στοιχεία της Nurses’ Health Study και της Health Professionals Follow-up Study. Κατά την έναρξη αυτών των δύο μελετών, οι γυναίκες είχαν ηλικία άνω των 25 ετών και οι άνδρες άνω των 40 ετών. Μέχρι το τέλος της παρακολούθησης, 74.609 άτομα είχαν αναπτύξει υπέρταση.

Οι ερευνητές αφού έλαβαν υπ’ όψιν διάφορους παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, όπως η ηλικία, η φυλή, το ιστορική υψηλής αρτηριακής πίεσης στην οικογένεια, τη φυσική δραστηριότητα, την πρόσληψη θερμίδων, την πρόσληψη πρωτεϊνών, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες. Άλλα γαλακτοκομικά όπως το γάλα και το τυρί επίσης είχαν θετικό αποτέλεσμα αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο το γιαούρτι.

Όσες γυναίκες κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε γιαούρτια την εβδομάδα είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπέρταση, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν ένα ή λιγότερο γιαούρτι το μήνα. Μάλιστα, όσες γυναίκες συνδύαζαν την κατανάλωση γιαουρτιού με υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης – πρόκειται για τη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

Οι άνδρες έτρωγαν πολύ λίγο γιαούρτι και δεν παρατηρήθηκε κάποιο όφελος, είπε ο Justin Buendia, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Οι αιτίες

«Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν είναι η μαγική λύση για καλή υγεία, αλλά έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο – και το γιαούρτι σαφέστατα είναι ένα από αυτά», είπε ο Buendia.

Ποιος είναι ο λόγος που το γιαούρτι μειώνει την αρτηριακή πίεση; Οι πιθανές αιτίες είναι δύο, κατά τον Buendia. Η μία σχετίζεται με κάποια συστατικά που υπάρχουν στο γιαούρτι, και ονομάζονται τα τριπεπτίδια καζεΐνης. Μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι τα τριπεπτίδια καζεΐνης επηρεάζουν ευνοϊκά ένα σύστημα που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και λέγεται σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης (ή αγγειοτενσίνης).

Η άλλη αιτία είναι ότι, σε σύγκριση με το τυρί και το γάλα, το γιαούρτι περιέχει περισσότερο ασβέστιο και κάλιο – δύο ιχνοστοιχεία που σχετίζονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα προβιοτικά στο γιαούρτι επίσης μπορεί να ενισχύουν το αποτέλεσμα γιατί κάνουν πιο βιοδιαθέσιμα το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο του γιαουρτιού. Ο Buendia ανέφερε πως «θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει μια έρευνα σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχουν οι διάφοροι τύποι γιαουρτιών όπως είναι το ελληνικό γιαούρτι».

Να σημειωθεί ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το γιαούρτι προστατεύει από το διαβήτη τύπου 2.

Δείτε επίσης