Κουρκουμάς: Οφέλη και παρενέργειες

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Ο κουρκουμάς (turmeric ή Curcuma longa) είναι ανθίζον φυτό της οικογένειας Ginger. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική για να δώσει γεύση και κίτρινο χρώμα. Επίσης χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή μουστάρδας από βούτυρο τυριών. Να σημειωθεί ότι το turmeric, είναι ένα από τα κύρια συστατικά του Curry.

kourkoumas 6Ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί επί 4.000 χρόνια για τη θεραπεία ποικιλίας ασθενειών, όπως φλεγμονωδών νοσημάτων, πεπτικών ηπατικών προβλημάτων, ασθενειών δέρματος πληγών. Το Turmeric, έχει μακρά παράδοση χρήσης στο Κινέζικο και αγιουρβεδικό σύστημα ιατρικής, ειδικά ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, σε μετεωρισμό, σε ίκτερο, σε εμμηνορροϊκές διαταραχές, σε αιματουρία, σε αιμορραγία σε κολικούς και τοπικά σε αλοιφές, για την ανακούφιση πόνου ή φλεγμονής.

Οι περισσότερες μελέτες για τον κουρκουμά έχουν πραγματοποιηθεί σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα. Λιγότερα είναι τα δεδομένα που έχουμε από έρευνες σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων, ορισμένων μορφών καρκίνου, φλεγμονών, πεπτικών προβλημάτων.

Ο κουρκουμάς είναι επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να έχει αντιγηραντική δράση.

Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα ενζύμων που προκαλούν φλεγμονή και αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και το σχηματισμό θρόμβων.

Η έρευνα δείχνει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να είναι χρήσιμος σε περιπτώσεις:

  •  Δυσπεψίας
  •  Ελκώδους κολίτιδας
  •  Οστεοαρθρίτιδας
  •  Στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης
  •  Σε ορισμένα καρκινώματα
  •  Σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις
  •  Σε ραγοειδίτιδα
  •  Σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Παρενέργειες

Ο κουρκουμάς μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε ευαίσθητα άτομα.

Λαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες κουρκουμά για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές, ανάπτυξη έλκους, πέτρες στα νεφρά, αύξηση της πιθανότητας επιπλοκών από χολολιθίαση σε πάσχοντες, υπογλυκαιμία σε διαβητικούς.

Ορμονοευαίσθητες καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνος ωοθηκών, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα μπορεί να επιδεινωθούν από την λήψη κουρκουμά.

Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και την κίνηση των σπερματοζωαρίων, μειώνοντας την ανδρική γονιμότητα. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν κουρκουμά.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Ο κουρκουμάς μπορεί να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με ορισμένα φάρμακα όπως αντιπηκτικά φάρμακα, φάρμακα που μειώνουν τα οξέα του στομάχου και αντιδιαβητικά χάπια.

Η χορήγηση του βοτάνου πρέπει πάντοτε να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση και με διατροφικό πρόγραμμα δομημένο με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς για την εξασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητας και της ελαχιστοποίησης των παρενεργειών.

Δείτε περισσότερα για τον κουρκουμά εδώ.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

Δείτε επίσης