Εγκυμοσύνη: Έλλειψη βλαστοκυττάρων η αιτία των αποβολών

Η έλλειψη βλαστοκυττάρων στα τοιχώματα της γυναικείας μήτρας προκαλεί τις επαναλαμβανόμενες αποβολές εμβρύου, γράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwickμε επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας Jan Brosens στο περιοδικό Stem Cells.

apovolh 6Μεταξύ 15-25% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή εμβρύου. Και μία στις 100 γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί πάσχει από επαναλαμβανόμενες αποβολές, η οποία ορίζεται ως η απώλεια τριών ή περισσότερων διαδοχικών κυήσεων.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το τοίχωμα της μήτρας των γυναικών που έχουν ιστορικό αποβολών είναι «ελαττωματικό» πριν την εγκυμοσύνη.  Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη βλαστοκυττάρων είναι η πιθανότερη αιτία της επιταχυνόμενης γήρανσης του τοιχώματος της μήτρας, κάτι που συντελεί στις αποβολές.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα που είχαν δωρίσει 183 γυναίκες στην Ερευνητική Κλινική Εμφύτευσης στο Κόβεντρι. Μία στις 100 γυναίκες που προσπαθούσε να συλλάβει είχε επαναλαμβανόμενες αποβολές.

«Από τις κυτταρικές καλλιέργειες των γυναικών με ιστορικό αποβολών διαπιστώσαμε ότι τα γηράσκοντα κύτταρα στο τοίχωμα της μήτρας δεν έχουν την ικανότητα να προετοιμάσουν κατάλληλα τη μήτρα για την εγκυμοσύνη», ανέφερε ο Brosens .

Η καθηγήτρια Siobhan Quenby που συμμετείχε στη μελέτη και έχει 20ετή εμπειρία στην μελέτη των αποβολών πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να προσφέρει βάσιμες ελπίδες στις γυναίκες με ιστορικό αποβολών. «Η πραγματική πρόκληση θα είναι να αναπτύξουμε στρατηγικές για την αύξηση της λειτουργικότητας των βλαστοκυττάρων στα τοιχώματα της μήτρας» ανέφερε.

Οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν ένα τεστ που θα καθορίζει πόσα βλαστοκύτταρα έχει μια γυναίκα στο τοίχωμα της μήτρας της. Επίσης, είναι έτοιμοι να κάνουν δύο μελέτες για πιθανές θεραπείες.

Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος αποβολής ενός εμβρύου αυξάνεται όταν το γυναικείο σώμα εκτίθεται στο κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό.

Δείτε επίσης