Τσίχλα TRAVELGUM: Ενδείξεις και δοσολογία

TRAVELGUM® 20 mg Dimenhydrinate 20 mg

Φαρμακευτικό μασώμενο κόμμι (Τσίκλα)

10 ΤΣΙXΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΑΣ ΣΥΝΘΕΣΗ

Για την πρόληψη της ναυτίας που μπορεί να προκληθεί όταν ταξιδεύετε με πλοίο, λεωφορείο, αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο. Η δραστική ουσία του TRAVELGUM, η διμενυδρινάτη, είναι ένα αντιϊσταμινικό το οποίο έχει την ειδική ικανότητα να αναστρέφει τη ναυτία και τον έμετο. Δρα κατά τη μάσηση όπου το δραστικό συστατικό απελευθερώνεται και απορροφάται απευθείας στην αιματική κυκλοφορία μέσω του στοματικού βλεννογόνου. Έτσι, μασώντας απλά μια τσίχλα TRAVELGUM 15 έως 30 λεπτά πριν ξεκινήσετε, μπορείτε να αποφύγετε τις δυσάρεστες ενοχλήσεις.

Κάθε φαρμακευτικό μασώμενο κόμμι (τσίχλα) περιέχει:

Δραστική ουσία: Dimenhydrinate

Έκδοχα: Eudragit S, Chewing Gum Base, Dextrin, Aspartame, Saccharin Sodium, Peppermint Flavor, Magnesium oxide light, Sorbitol, Sucrose, Witepsol E85, Wax, Menthol, Silicon dioxide colloidal (Aerosil 200), Talc, Magnesium stearate.

Επικάλυψη: Eudragit E, Magnesium stearate, Sucrose, Polyvidone 25, Macrogol, Dextrose (Glucose) liquid, Potassium phosphate monobasic, Calcium carbonate, Titanium dioxide E171 CI 77891, Talc, Peppermint flavor, Menthol, Wax E.

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η διμενυδρινάτη είναι ένα αντιϊσταμινικό το οποίο έχει μια ειδική ικανότητα να αντιστρέφει τη ναυτία και τον έμετο. Το σημείο της δράσης της είναι στις νευρικές οδούς του αιθουσαίου συστήματος (αιθουσαίους νευρώνες). Κατά τη μάσηση το δραστικό συστατικό απελευθερώνεται και απορροφάται απευθείας στην αιματική κυκλοφορία μέσω του στοματικού βλεννογόνου.

Με αυτού του είδους τη στοματική χορήγηση υπάρχει ένα καθαρό πλεονέκτημα κατά τα ταξίδια και για τα παιδιά, σε σχέση με άλλα φάρμακα που πρέπει να καταπίνονται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το TRAVELGUM είναι αποτελεσματικό ακόμη και μετά την εκδήλωση του εμέτου και της ναυτίας. Έτσι το TRAVELGUM είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την πρόληψη της ναυτίας των ταξιδιωτών.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Ναυτία των ταξιδιωτών (ναυτία και έμετος λόγω του ταξιδιού με αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο ή πλοίο).

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Ακολουθείστε προσεκτικά τις δοσολογίες που αναφέρονται στη συνέχεια, εκτός αν έχει συνταγογραφηθεί από το γιατρό.

Άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ναυτία των ταξιδιωτών, θα πρέπει να μασούν 15 έως 30 λεπτά περίπου πριν από το ταξίδι 1 τσίκλα ΤRAVELGUM επί 10 λεπτά. Σε περίπτωση που εμφανιστούν τα συμπτώματα από τη ναυτία του ταξιδιού, μία δεύτερη τσίκλα θα πρέπει να μασηθεί με την εμφάνιση των πρώτων σημείων.

Σε περιπτώσεις όπου η ναυτία των ταξιδιωτών δεν έχει εκδηλωθεί στο παρελθόν, το ΤRAVELGUM θα πρέπει να μασηθεί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (ναυτία, έμετος). Εάν λαμβάνονται ημερησίως περισσότερες από 6 έως 7 τσίκλες, κόπωση ή άλλες παρενέργειες μπορεί να εκδηλωθούν πιο έντονα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Υπερευαισθησία σ’ ένα από τα συστατικά. Ασθενείς με φαινυλκετονουρία (λόγω του συστατικού ασπαρτάμη). Γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Συμπτωματική υπερτροφία προστάτου. Οξεία ασθματική κρίση, στένωση του γαστρεντερικού σωλήνα ή του αυχένα της χοληδόχου κύστης, στένωση του λεπτού εντέρου, κατά τη διάρκεια θεραπείας και 1 έως 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία με αναστολείς της ΜΑΟ (αντικαταθλιπτικούς παράγοντες).

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ

Προσοχή απαιτείται σε περίπτωση σπασμών (επιληψία, εκλαμψία) και ανεπάρκεια γλυκοζο-6-φωσφορικής δεϋδρογονάσης. Η διάγνωση σε περιπτώσεις εγκεφαλικού όγκου, θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Το προϊόν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης παρακαλείσθε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ)

Συνήθως: υπνηλία, ξηρότητα στοματικού βλεννογόνου.

Σποραδικά: ανησυχία, νευρικότητα, αϋπνία (ιδιαίτερα για τα παιδιά), πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Περιστασιακά: ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σωλήνα, διαταραχές της όρασης, ενοχλήσεις κατά την ούρηση, ίλιγγος/ζάλη, πονοκέφαλος, μυϊκή αδυναμία, αταξία των συντονισμένων κινήσεων (ιδιαίτερα σε υψηλότερη δοσολογία). Σε περίπτωση υπερευαισθησίας μπορεί να εμφανιστούν δερματικές αντιδράσεις (υψηλότερη φωτοευαισθησία του δέρματος).

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Κατά τη χορήγηση της τσίκλας ΤRAVELGUM 20 mg η αποτελεσματικότητα άλλων φαρμάκων τα οποία λαμβάνονται ταυτόχρονα μπορεί να ενταθεί.

  • Υπνωτικά, ηρεμιστικά.
  • Αντιχολινεργικά (π.χ. αντιπαρκινσονικά, αντικαταθλιπτικά). Το αλκοόλ ενισχύει την κατασταλτική δράση του φαρμάκου.

Μπορεί να συγκαλύψει τα συμπτώματα της ωτοτοξικότητας ορισμένων αντιβιοτικών. Παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε ταυτόχρονη θεραπεία.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ

Η διμενυδρινάτη μπορεί να μειώσει την ικανότητα αντίδρασης λόγω της ελαφρώς ηρεμιστικής της επίδρασης κι επομένως απαιτείται προσοχή κατά την οδήγηση ή χρήση μηχανημάτων.

Σημείωση για διαβητικούς: Μία τσίχλα περιέχει 0,476 g ζάχαρης (αντιστοιχούν σε 0,04 ΒU).

Το προϊόν περιέχει ασπαρτάμη: η περιεκτικότητα ασπαρτάμης που μπορεί να λαμβάνεται ανά ημέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 40 mg/kg βάρους σώματος. Απαγορεύεται η λήψη του προϊόντος από ασθενείς που πάσχουν από φαινυλκετονουρία.

Οι τσίκλες ΤRAVELGUM δεν πρέπει να καταπίνονται γιατί κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε τη ναυτία. Ωστόσο είναι αβλαβής η ακούσια κατάποση της τσίκλας.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν και δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτείται ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατόν.

Με το πρώτο σημείο παρενεργειών ή σε περίπτωση κύησης παρακαλείσθε να αποτανθείτε στο γιατρό σας.

Το προϊόν φυλάσσεται σε θερμοκρασία ≤30οC. Ενημερωθείτε για την ημερομηνία λήξης.

Να φυλάσσεται μακριά από τα παιδιά. Σε περίπτωση σύγχυσης ζητείστε επαγγελματική συμβουλή.

Δεν απαιτείται ιατρική συνταγή.

Δείτε επίσης