Βιταμίνες και ωμέγα-3 ωφελούν ασθενείς σε αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ

Ένα ρόφημα που αποκαλείται Fortasyn Connect και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β12, φυλλικό οξύ), σελήνιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και ειδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων (ωμέγα-3, χολίνη κλπ) βελτιώνει τη μνήμη ασθενών που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο Advances In Alzheimer’s Therapy το οποίο έγινε στην Αθήνα.

anoia 6 6Το διατροφικό συμπλήρωμα ονομάζεται Fortasyn Connect και κυκλοφορεί στο εμπόριο με το όνομα Souvenaid. Αξιολογήθηκε στην μελέτη LipiDiDiet την οποία χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νόσος Αλτσχάιμερ έχει διάφορα στάδια. Τα πρώτα συμπτώματα δεν έχουν σχέση με τη μνήμη καθώς αρχικά εμφανίζεται κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου και αλλαγές στη συμπεριφορά όπως είναι η απάθεια και η οξυθυμία. Στη συνέχεια εμφανίζονται ήπια προβλήματα μνήμης ή άλλης νοητικής λειτουργίας χωρίς σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Η κατάσταση χειροτερεύει και εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, τα οποία επιδεινώνονται βαθμιαία.

Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη αλλά σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζουν ορισμένα μικρόβια όπως είναι π.χ. ο απλός έρπης. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερίνη και η μεγάλη κατανάλωση σιδήρου ή χαλκού. Η νόσος μπορεί να σχετίζεται με ορισμένα φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες. Αντίθετα, η άσκηση και η καφεΐνη φαίνεται πως ασκούν προστατευτικό ρόλο ενώ έρευνα διεξάγεται για τον θετικό ρόλο των ωμέγα-3 λιπαρών, της βιταμίνης D και των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Το διατροφικό συμπλήρωμα

«Είναι η πρώτη φορά που μία τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, κλινική μελέτη υποδηλώνει ότι μία διατροφική παρέμβαση μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση των ασθενών με πρόδρομο Αλτσχάιμερ», ανέφερε η επιστημονική ομάδα της LipiDiDiet. Αυτό είναι σημαντικό γιατί προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τους πάσχοντες από πρόδρομη μορφή νόσου Αλτσχάιμερ.

Fortasyn Connect

Τα συστατικά του Fortasyn Connect.

Στη μελέτη συμμετείχαν 311 άτομα που βρίσκονταν σε προ-ανοιακό στάδιο και χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έπινε καθημερινά το ρόφημα Fortasyn Connect και η άλλη έπινε ένα ρόφημα με ανενεργές ουσίες, δίχως να γνωρίζουν οι ασθενείς ή οι ερευνητές ποιος από τους συμμετέχοντες έπινε το διατροφικό συμπλήρωμα.

Μετά από δύο χρόνια, όταν οι ασθενείς κλήθηκαν να θυμηθούν γεγονότα, τόπους και συναισθήματα του παρελθόντος, όσοι είχαν έπιναν το ρόφημα Fortasyn Connect απέδωσαν καλύτερα. Επίσης, οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου έδειξαν ότι είχαν σχετικά μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους.

Ο δρ James Pickett, επικεφαλής Head of Research at Alzheimer’s Society, στη Βρετανία δήλωσε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα over-the-counter συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις στη μνήμη για ανθρώπους στα πολύ αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, η μελέτη δεν θεωρήθηκε συνολική επιτυχία καθώς δεν υπήρχαν ευρύτερες βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία και δεν υπήρχε απόδειξη ότι το ρόφημα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer».

Ο Pickett είπε πως αν υπάρχει υποψία της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο, το διατροφικό συμπλήρωμα είναι μια επιλογή, μαζί με την τακτική άσκηση, την αποφυγή του καπνίσματος και μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που θα διατηρήσει τη μνήμη σε καλύτερη λειτουργία.

Δείτε επίσης